Zavřít reklamu

Před pár týdny jsme se na vývojářské konferenci WWDC22 dočkali představení nových verzí operačních systémů od Applu. Konkrétně došlo k představení iOS a iPadOS 16, macOS 13 Ventura a watchOS 9. Všechny tyto nové operační systémy jsou k dispozici ke stažení pro vývojáře a testery. Novinek je k dispozici opravdu mnoho a v redakci už je samozřejmě testujeme. V tomto článku se tak společně podíváme na 5 novinek v Safari z iOS 16, kterých sice oproti iOS 15 není moc, pár se jich však rozhodně najde.

Spolupráce u skupin panelů

V rámci iOS 15 a dalších aktuálních systémů jsme se v Safari dočkali přidání tzv. skupin panelů. Díky nim je možné jednoduše vytvořit skupiny s různými panely, díky čemuž tak rozlišíte například pracovní panely od těch domácích a zábavních apod. V iOS 16 jsme se však dočkali rozšíření možností této funkce, jelikož skupiny panelů je nově možné sdílet s ostatními a spolupracovat tak na nich. Pro sdílení skupiny panelů stačí, abyste se v Safari do ní přesunuli, a poté vpravo nahoře klepnuli na ikonu sdílení. Pak už si stačí vybrat způsob sdílení.

Synchronizace rozšíření

Nedílnou součástí Safari na prakticky všech Apple zařízeních jsou také rozšíření, která nám mohou pomáhat a každodenně zjednodušovat život. Většina z nás využívá stejná rozšíření na všech zařízeních. Až doposud bylo nutné jednotlivá rozšíření instalovat na každém zařízení zvlášť, každopádně v iOS 16 a dalších nových systémech se tohle mění, jelikož se rozšíření synchronizují napříč všemi vašimi zařízeními, která jsou vedená pod stejným Apple ID.

Synchronizace nastavení webů

Na předchozí stránce jsem uvedl, že se nově synchronizují rozšíření mezi jednotlivými zařízeními. Nutno však zmínit, že nově dochází také k synchronizaci nastavení webů. Pokud si tedy například na iPhonu na vybraném webu změníte velikost textu či režim zobrazení, tak se veškeré tyto změny promítnou i na iPad a Mac – a stejně to samozřejmě platí i všemožně naopak.

Překládání textu skrze Živý text

Jak jistě víte, tak v iOS 15 jsme se dočkali přidání nové funkce Živý text. Tato funkce dokáže rozpoznat text na obrázcích s tím, že s ním následně můžete jednoduše pracovat – stejně s jakýmkoliv jiným textem. Dobrou zprávou je, že i Živý text v Safari se v iOS 16 dočkal vylepšení. Nově jsou totiž uživatelé schopni rozpoznaný text nechat rovnou přeložit. Bohužel však není k dispozici čeština, na kterou si ještě budeme muset počkat. Pokud ale umíte anglicky, můžete si cizí jazyky nechat překládat právě do angličtiny. Pro využití stačí text na obrázku označit, pak v malém menu klepnout na šipku, a poté na Přeložit, čímž se dostanete do rozhraní překládání.

Brzký příchod webových upozornění

Pokud využíváte Safari na Macu, tak jistě víte o tom, že si u některých webů můžete aktivovat webová oznámení – například u nás, kdy vám mohou chodit upozornění na nové články. V iOS každopádně tato funkce doposud není k dispozici. To se ale změní v iOS 16 – prozatím si však ještě musíme počkat. Apple konkrétně uvádí, že webová upozornění v iOS 16 budou zprovozněna někdy v roce 2023, takže se určitě ještě máme na co těšit.

zamknutá obrazovka ios 16 možnosti

Dnes nejčtenější

.