Zavřít reklamu

Jestli se o nějaké novince z iPadOS 16 skutečně intenzivně hovoří, je to Stage Manager, který na iPady přináší zcela nové možnosti správy oken, díky kterým se ještě více přibližují Macům. Háček je však v tom, že tuto novinku učinil Apple exkluzivitou jen pro iPady s M1 ve formě nejnovějších modelů Pro a Air, což mnozí jablíčkáři nesou se značnou nelibostí. Čistě teoreticky by se však mohlo stát, že se Stage Manageru v budoucnu přeci jen můžeme dočkat. 

Při zkoumání první bety iPadOS 16 vývojáři objevili v jejím kódu odkazy na interní nastavení, skrze které lze zaktivovat Stage Manager i na starších iPadech. A právě to je poměrně zvláštní, jelikož jednak odstranění kódu z OS pro starší iPady nemůže být pro Apple nikterak složitou záležitostí a jednak by Apple neměl mít jediný důvod k tomu Stage Manager i nadále na starších tabletech testovat, když už oznámil, že je jen pro zařízení s M1. S ohledem na tyto skutečnosti se tak nedá vyloučit, že se kalifornský gigant i nadále snaží dostat alespoň v nějaké formě Stage Manager i na starší zařízení, byť je výsledek velmi nejistý. 

Bude extrémně zajímavé sledovat, jak se Apple s celou záležitostí do budoucna popere, a potažmo jak oblíbená funkce nakonec mezi uživateli vůbec bude. Ukázat se totiž ve výsledku může klidně i to, že se jedná o funkci zajímavou jen pro hrstku uživatelů a tudíž nebude mít pro Apple smysl ji dostat na nějaké větší množství zařízení. Nechme se proto překvapit, jak se celá situace nakonec vyvine. 

Dnes nejčtenější

.