Zavřít reklamu

Nedávno představený operační systém iPadOS 16 přichází s mnoha novými funkcemi, které rozhodně stojí za to. Apple nám většinu z nich představil na vývojářské konferenci WWDC22, a pokud patříte mezi vlastníky iPadu, tak se na ně zajisté těšíte. Jenže je tady jedno „ale“ – některé očekávané funkce jsou totiž k dispozici pouze na iPady s čipy M1. Pokud tedy vlastníte starší iPad a budete chtít níže uvedené funkce v iPadOS 16 využít, tak bude třeba si pořídit nový iPad.

Stage Manager

Zbrusu nová funkce Stage Manager je bezesporu jednou z nejlepších novinek, které Apple v iPadOS 16 představil. Díky Stage Manager mohou uživatelé využívat iPad o mnoho lépe, a to z hned několika důvodů. Tato funkce totiž přichází s možností pro úpravu velikostí oken, společně s možností pro zobrazení pouze jedné aplikace bez nutnosti přecházení do režimu celé obrazovky. Nechybí ani extra rychlý přístup k otevřeným oknům a aplikacím, možnost překrývat jednotlivá okna aplikací jinými okny či seskupování vícero aplikací na jednu plochu. Stage Manager je každopádně k dispozici jen na iPad Air M1 a iPad Pro M1.

Podpora externích monitorů

Další důležitou funkcí z iPadOS 16, kterou ocení mnoho uživatelů, je bezesporu podpora externích monitorů. To znamená, že si uživatelé budou schopni k iPadům připojit monitory až s rozlišením 6K, takže budete schopni pracovat v různých aplikacích na displeji iPadu a externím monitoru. Na externím monitoru navíc bude možné otevřít Dock a spouštět odsud aplikace a popřípadě také využívat táhni a pusť mezi iPadem a monitorem. Tato funkce je každopádně opět limitovaná na iPad Air M1 a iPad Pro M1.

iPadOS 16

Reference Mode

Společně s iPadOS 16 představil Apple také tzv. Reference Mode. Tato funkce dokáže zajistit, že na všech zařízeních budete mít naprosto stejné barvy, takže nebude docházet k problémům při vytváření projektů, u kterých je barva důležitá. Pokud byste však chtěli Reference Mode na iPadu využít, tak je nutné zmínit, že není k dispozici ani pro všechny iPady s M1. Podporovat jej bude pouze jediný jablečný tablet, a to 12.9″ iPad Pro M1 s Liquid Retina XDR displejem, a to i při propojení s Macem skrze funkci Boční obrazovka.

Lupa

Kromě výše uvedených funkcí přibude do iPadOS 16 také speciální aplikace Lupa, která se zde však oproti své verzi v iOS liší. Kromě možného přiblížení bude možné skrze lupu v iPadOS 16 využívat také skvělé funkce zpřístupnění pro nevidící uživatele. Nebude chybět speciální detekční režim, díky kterému iPad uživateli popíše okolí. Součástí bude například detekce dveří s možností přečtení různých cedulí a značek okolo nich, detekce lidí a detekce fotek. Tato funkce je ale zase k dispozici jen na iPad Pro 2020 a novější. To znamená, že v tomto případě je podporován i čip A12Z Bionic, samozřejmě společně s M1.

iPadOS 16

Virtuální paměť

Vlastníte iPad Air 4 M1 s úložištěm o kapacitě 256 GB anebo iPad Pro M1? Pokud jste si odpověděli správně, tak budete v iPadOS 16 schopni využít virtuální paměť. Tuto funkci lze využít tehdy, pokud iPadu dojde klasická operační paměť, a to tak, že se využije část SSD úložiště, která se promění na virtuální paměť. Tento proces využití virtuální paměti se nazývá „swap“ a konkrétně bude možné takto na virtuální paměť proměnit až 16 GB úložiště.

Dnes nejčtenější

.