Zavřít reklamu

Fotoaparát je v dnešní době nedílnou součástí každého chytrého telefonu. Už dáno totiž neplatí, že telefony slouží pouze k volání a psaní zpráv. Jedná se o nesmírně komplexní zařízení, které lze kromě focení využít také k surfování na internetu, sledování obsahu, komunikaci skrze různé platformy, hraní her a dalším činnostem. Pokud k focení využíváte na iPhonu nativní aplikaci Fotoaparát, tak by se vám mohl hodit tento článek, ve kterém se podíváme na 5 tipů a triků ve Fotoaparátu na iPhone, o kterých jste možná nevěděli.

Dalších 5 tipů ve Fotoaparátu na iPhone zobrazíte zde

Změna poměru stran na 16:9

Ve výchozím nastavení fotí iPhone do formátu 4:3. Ještě donedávna jste si poměr stran fotografií zachycených iPhonem nemohli změnit, každopádně nyní už si jej změnit můžete, a to třeba na 16:9, což se může některým uživatelům hodit. Pro změnu se přesuňte do Fotoaparátu, kde přejeďte prstem zdola nahoru (anebo klepněte na šipku nahoře), čímž se dole otevře menu. Zde klepněte na aktuální nastavený poměr stran (4:3) a z menu si vyberte 16:9 či jiný.

Výběr rozlišení a FPS u videí

Nejnovější iPhony dokáží natáčet video v rozlišení 4K při 60 FPS, a to s podporou Dolby Vision. Kvalita záznamu je v tomto případě opravdu perfektní, avšak je nutné počítat s tím, že bude zabírat opravdu hodně místa v úložišti. Z toho důvodu se operativně hodí kvalitu a FPS přepínat. Dlouhou dobu to bylo možné pouze v Nastavení, nyní už si ale poradíte přímo v aplikaci Fotoaparát. Zde se přesuňte do sekce Video či Zpomalený záběr a klepnutím na kvalitu či počet FPS vpravo nahoře provádějte změny.

fotoaparát formát videa

Změna formátu focení

Když se řekne formát fotografií, tak většinu z vás napadne JPG. A není se čemu divit, jelikož tento formát se používal a stále používá naprosto běžně. Formát JPG je však již starý 30 let, což se na něm podepisuje – snímky mají především obrovskou velikost. Z toho důvodu se začalo pracovat na nových efektivních formátech, konkrétně Apple využívat HEIC, který zabírá o mnoho méně místa. Problém byl v tom, že dlouhodobě nebylo možné HEIC na nejablečných zařízeních nativně otevírat, to už je ale minulostí, takže vám nic nebrání v tom do HEIC fotit a ušetřit tak místo v úložišti. Pro změnu přejděte do Nastavení → Fotoaparát → Formáty, kde zaškrtněte Vysoká efektivita.

Nastavení zachování předvoleb

Když ve Fotoaparátu provedete nějaké změny předvoleb a odejdete z něj, tak po jeho opětovném spuštění dojde k nastavení původních hodnot. To ale nemusí všem uživatelům vyhovovat – někteří z nich by byli radši, kdyby si Fotoaparát nastavení některých předvoleb pamatoval i po jeho zavření. I tohle však lze nastavit, stačí přejít do Nastavení → Fotoaparát → Zachovat nastavení, kde si vyberte, jaké předvolby si má Fotoaparát pamatovat. Může se jednat o Režim fotoaparátu, Kreativní ovládání, Live Photo či Noční režim.

Aktivace mřížky

V aplikaci Fotoaparát si můžete nechat zobrazit mřížku, která dokáže rozdělit obraz na celkově devět obdélníků. Pomocí mřížky pak můžete jednoduše využít pravidlo třetin, díky kterému zajistíte správnou kompozici. Navíc k tomu, aktivací mřížky zajistíte také to, že když budete nějaký předmět fotit z vrchu, tak se vám zobrazí terčík, který zajistí, že bude fotografie pořízena opravdu vodorovně. Pro aktivaci mřížky přejděte do Nastavení → Fotoaparát, kde v kategorii Kompozice aktivujte funkci Mřížka.

Dnes nejčtenější

.