Zavřít reklamu

Po několika týdnech po představení má na svém kontě Mac Studio první rozsáhlý problém. Doposud se zdálo, že tento nejnovější jablečný počítač bude naprosto bezproblémový, avšak jak se říká – i mistr tesař se někdy utne. Někteří uživatelé, kteří sáhli po novém Macu Studio, si konkrétně stěžují na vysokofrekvenční pisklavý zvuk, který má pocházet z oblasti ventilátorů. Na tento problém si aktuálně stěžují uživatelé na různých fórech, například na MacRumors, popřípadě i na Redditu.

Prakticky všechny tyto stížnosti na pisklavý zvuk pochází od čerstvých majitelů Maců Studio s čipy M1 Max. To znamená, že vrcholné stroje s M1 Ultra na podobný problém s největší pravděpodobností trpět nebudou. A není se čemu divit, jelikož chladící ústrojí M1 Max je v porovnání s M1 Ultra kompletně odlišné – vzhledem k vyššímu výkonu M1 Ultra musel Apple nasadit účinnější a objemově větší chlazení. Uživatelé, kteří si na vysokofrekvenční pisklavý zvuk stěžují, jej označují jakožto prakticky nesnesitelný a nejvíce slyšitelný tehdy, kdy chladící ventilátory začnou pracovat. „Zhruba po dvou týdnech jsem začal pozorovat pisklavý zvuk. Klasický zvuk ventilátorů je slyšitelný, ale neruší mě. Onen pisklavý zvuk ale nemůžu ignorovat, jelikož mám tiché pracovní prostředí,“ uvedl jeden z nešťastných majitelů Macu Studio. Dobrou zprávou ale je, že Apple v tomto případě nakonec uznal chybu a dotyčnému uživateli odeslal nový stroj.

Je ale nutné zmínit, že tímto problémem netrpí ani kompletně všechny Macy Studio s M1 Max. Existují uživatelé, kteří pisklavý zvuk pocházející z ventilátorů jednoduše nepozorují a slyší pouze klasický zvuk ventilátorů. U těchto jedinců, kteří zvuk neslyší, se však samozřejmě nabízí otázka na jejich sluch – přece jenom, každý z nás slyší trošku jinak a někdo nemusí vysokofrekvenční zvuk slyšet. Majitelé Maců Studio mohou do čtrnácti dnů vadný stroj vrátit a zažádat o nový, už se ale objevila také informace o tom, že i náhradní kusy byly postižené stejnou vadou. Prozatím není jisté, zdali se jedná o chybu, kterou Apple vyřeší v rámci budoucí aktualizace macOS, anebo zdali je tato chyba hardwarového rázu, což by mohlo vyústit v servisní program. V minulosti však Apple aktualizacemi opravil i zdánlivě neopravitelné, takže nezbývá nic jiného, než doufat.

Anketa

Slyšíte pisklavý zvuk u Macu Studio s M1 Max i vy?

Ano 42,86 %
Ne 57,14 %
Celkem hlasovalo: 21

Dnes nejčtenější

.