Zavřít reklamu

Apple před pár dny konečně po několika týdnech čekání vydal nové verze svých operačních systémů. Konkrétně jsme se dočkali aktualizací iOS a iPadOS 15.4, macOS 12.3 Monterey, watchOS 8.5 a tvOS 15.4. Pokud patříte mezi naše pravidelné čtenáře, tak již aktuálně nejspíše víte o veškerých novinkách, se kterými systémy přišly. V současné době už se věnujeme takovým čtenářům, kteří po instalaci aktualizací mají problém s výkonem či slabou výdrží zařízení. Součástí tohoto článku je celkově 5 tipů pro prodloužení výdrže Macu s novým macOS 12.3 Monterey.

Pořiďte si Mac s Apple Silicon

Hned na začátek přicházím s tak trošku provokativním tipem, rozhodně je ale ze všech nejlepší. V případě, že ještě vlastníte jablečný počítač s procesorem Intel, tak rozhodně co nejdříve začněte přemýšlet o výměně za nové stroje s čipy Apple Silicon. Kromě toho, že jsou tato nová zařízení neskutečně výkonná, tak jsou oproti procesorům Intel taktéž několikanásobně úspornější, takže vydrží na jedno nabití nesrovnatelně déle. Navíc k tomu je jasné, že dřív nebo později přestane Apple zařízení s procesory Intel podporovat, takže čím dříve přechod provedete, tím lépe. Sice nejspíše budete mít problém s prodejem Macu s procesorem Intel, avšak i kdyby vám tento stroj měl zůstat jako náhradní, tak rozhodně nebudete litovat.

MacBooky s Apple Silicon koupíte zde

Využití nižšího jasu

Největšími „žrouty“ baterie jsou hardware, společně s displejem vašeho zařízení – to platí jak na Macu, tak i na iPhonu, iPadu, Apple Watch a dalších přenosných zařízeních. Čím vyšší jas displeje pak máte nastavený, tak tím větší je i spotřeba energie, kterou baterie musí dodávat. Přesně z toho důvodu je na všech Apple zařízeních ve výchozím nastavení aktivní automatický jas, který baterii šetří. Pro kontrolu toho, zdali máte aktivní automatický jas, stačí přejít do  → Předvolby systému → Monitory, kde zaškrtněte Automaticky upravit jas. Jinak můžete jas samozřejmě i nadále měnit ručně pomocí horní řady kláves či Touch Baru. Kromě toho je možné aktivovat funkci pro automatické mírné ztlumení jasu při napájení z baterie, a to v  → Předvolby systému → Baterie → Baterie. Zde stačí zapnout funkci Mírně ztlumit jas obrazovky při napájení z baterie.

Zkontrolujte náročné aplikace

Jak bylo zmíněno na předchozí stránce, tak hardware, společně s displejem, využívá baterii úplně nejvíce. Čím větší výkon je při využívání Macu potřeba, tak tím rychleji pak energie v baterii mizí. Chcete-li tedy zaručit co nejdelší výdrž baterie, tak je nutné omezit provádění složitých operací. Na Macu si každopádně můžete jednoduše zobrazit a zkontrolovat aplikace, které výkon využívají nejvíce, a popřípadě je poté vypnout. Často tak identifikujete aplikaci, která může kvůli chybě nadměrně využívat výkon hardwaru a způsobovat tak extra rychlé vybíjení. Pro kontrolu náročných aplikací otevřete aplikaci Monitor aktivity – například přes Spotlight, popřípadě skrze složku UtilityAplikacích. V okně aplikace pak nahoře otevřete záložku CPU a seřaďte si veškeré aplikace sestupně podle CPU %. Na předních příčkách se zobrazí aplikace, které využívají hardware nejvíce. Klepnutím je můžete označit a následně stisknutím tlačítka X v nástrojové liště ukončit.

Aktivujte režim nízké spotřeby

V případě, že vlastníte iPhone, tak víte, že pokud stav baterie klesne na 20 % či 10 %, tak se vám zobrazí dialogové okno, které vás o této skutečnosti informuje, a navíc vám dá možnost pro rychlou aktivaci režimu nízké spotřeby. Mac dlouhou dobu žádný takový režim neměl, až do příchodu macOS Monterey. Chcete-li tedy ušetřit energii v baterii, aby vám zařízení vydrželo co nejdéle, tak režim nízké spotřeby aktivujete v  → Předvolby systému → Baterie → Baterie, kde zaškrtnutím aktivujte Režim nízké spotřeby. Odškrtnutím pak tento režim opět deaktivujete. Je rozhodně škoda, že režim nízké spotřeby na Macu nemůžeme jednoduše ovládat z ovládacího centra, jako to je na iPhonu. Třeba se dočkáme v následujících aktualizacích.

Zapněte optimalizované nabíjení

Baterie uvnitř přenosných zařízení se „cítí“ nejlépe tehdy, pokud se jejich stav nabití dlouhodobě pohybuje v rozmezí od 20 % do 80 %. To znamená, že byste MacBook (a další zařízení) neměli nechávat úplně vybíjet, zároveň ale ani kompletně dobíjet, a to především tehdy, pokud jablečný počítač využíváte na stole a máte jej prakticky permanentně připojený k napájení. I mimo zmíněný rozsah samozřejmě baterie bude fungovat, dochází však k rychlejšímu stárnutí baterie, čímž následně klesá maximální kapacita a zdraví. Součástí macOS je funkce Optimalizované nabíjení, která dokáže nabíjení „zaseknout“ na 80 % – najdete ji v  → Předvolby systému → Baterie → Baterie. Zcela upřímně ale tato funkce není úplně ideální a mnohem lépe uděláte, pokud si stáhnete jednoduchou aplikaci AlDente, která je v základní verzi, která dostačuje, k dispozici zcela zdarma. V této aplikaci si přímo nastavíte limit nabíjení, přes který se baterie nedostane. Co se týče vybíjení, tak to samozřejmě zastavit nemůžeme, takže na včasné nabití musíte prostě myslet.

Dnes nejčtenější

.