Zavřít reklamu

Přestože tablety jako takové dlouhodobě prodejně upadají, jelikož je jejich hlavní sláva již pár let ta tam, Applu se v jejich prodejích i nadále velmi daří. Vyplývá to alespoň z dat analytické společnosti IDC, která si posvítila na prodeje iPadů v posledním čtvrtletí loňského roku. 

Minulý týden při oznámení finančních výsledků za uplynulé čtvrtletí Apple přiznal, že zatímco ve všech ostatních segmentech rostl, u iPadů si meziročně mírně pohoršil a to zejména kvůli problémům s výrobou, které značně limitovaly jejich dodávky. Přesná prodejní čísla sice tehdy neodhalil, nyní s nimi však konečně dorazili právě analytici z IDC, dle kterých to bylo konkrétně 17,5 milionů kusů oproti 19,1 milionu kusů ze stejného období v roce 2020. S ohledem na tato čísla se tak vysvětlení Applu jeví jako dosti pravděpodobné, jelikož se nejedná o žádné propastné číslo, nýbrž jen o 8,6 % pokles. 

Právě nízký pokles může ve výsledku Apple dost těšit, jelikož je nižší, než jaký zaznamenal celý trh s tablety. Ten totiž meziročně spadl o 11,9 % a to i přesto, že ve světě stále straší pandemie koronaviru, která nutí obrovské množství lidí pracovat stále z home office. Co se pak týče konkurentů Applu, ti na propad trhu s tablety doplatili daleko hůř – například takový Samsung si pohoršil meziročně o 21,6 % a Lenovo dokonce o 25,4 %. S trochou nadsázky se tak dá říci, že Apple celý trh drží nad vodou. 

Dnes nejčtenější

.