Zavřít reklamu

Vlastníte-li Apple Watch, možná jste si již někdy kladli otázku, co přesně znamená zelené a červené světlo vycházející z jejich spodní strany – respektive jaký má účel. Zkušenějším uživatelům asi není třeba sáhodlouze vysvětlovat, že se jedná o součást monitoringu zdraví, ale ti méně zkušení by se mohli v následujících řádcích dozvědět pár zajímavých informací, které jim o jejich Apple Watch udělají zcela jasno. 

Ze spodní strany Apple Watch mohou vyzařovat jen dvě barvy světla – konkrétně zelená a červená s tím, že druhá jmenovaná je k dispozici jen u modelů Series 6 a 7. Děje se tak proto, že Apple Watch využívají k monitoringu zdravotních funkcí metodu digitální fotopletysmografie, kterou lze velmi zjednodušeně popsat jakožto počítačové zpracování odrazu světelného signálu z kůže a podkoží, přičemž z tohoto signálu jsou hodinky schopné vyčíst měřené hodnoty. A proč využívají zrovna červené a zelené světlo? Jednoduše proto, že červené světlo krev v ruce odráží, zatímco zelené světlo krev absorbuje. Díky tomu tak vzniká rozdílný signál, který lze využít k rozdílnému měření. 

Spodní strana Apple Watch je velmi sofistikovaně řešena a kromě diod pro vyzařování barevného světla skrývá i diody určené “čtení” množství odraženého světla. Zelené světlo je pak určeno konkrétně pro měření tepové frekvence, kterou hodinky zjišťují konkrétně tak, že zápěstí prosvítí s tím, že podle rychlosti absorbace světla hodinky zjistí, jak rychlý tep uživatel má. Čím rychleji mu totiž bije srdce (tedy má vyšší tep), tím rychleji protéká krev v jeho těle a tím rychleji je tedy zelené světlo absorbováno. 

Jakmile se rozsvítí na Apple Watch Series 6 a 7 spodní strana hodinek červeně, začnou hodinky měřit okysličení vaší krve, které se provádí konkrétně tak, že je skrze spodní senzory analyzováno “prosvícení” zápěstí, respektive pak množství světla, které se vrací zpět do hodinek s tím, že dle odstínu hodinky okysličení vypočítají. Jasně (tedy světleji červená krev totiž značí dostatek kyslíku v krvi, zatímco tmavě červená krev značí v krvi kyslíku méně. 

Ačkoliv se může měřící systém Apple Watch zdát z popisu výše jako velmi jednoduchý, pravdou je, že pro výpočet přesné tepové frekvence a okysličení krve jsou použity velmi složité algoritmy, které jsou navíc neustále zdokonalovány, aby byly co možná nejpřesnější. I tak se ale stává, že se hodinky spletou a uživateli ukáží hodnoty mylné, byť většinou jen krátce. Jedná se však bezesporu o velmi zajímavé technologické řešení, které dokáže usnadnit život nejednomu uživateli smartwatch. 

Apple Watch lze zakoupit například zde

Dnes nejčtenější

.