Zavřít reklamu

Stejně jako na iPhonu či iPadu vám může i na Macu přijít jakékoliv oznámení. To se zobrazí v pravém horním rohu, a poté se skryje do oznamovacího centra. Tato oznámení mohou pocházet z různých aplikací, popřípadě také z webových stránek – například z magazínů, kdy vás upozorní na nový článek apod. Oznámení jsou tedy rozhodně skvělou věcí, jelikož bez nich bychom nebyli schopni zjistit, že nám někdo píše, popřípadě cokoliv jiného. Avšak v určitých případech, například když se potřebujete soustředit, mohou být oznámení spíše na škodu. V macOS Monterey jsme se dočkali přidání nové možnosti, pomocí které je možné oznámení rychle deaktivovat.

Jak na Macu rychle ztišit příchozí oznámení

Příchozí oznámení se stávají nevyžádanými tehdy, kdy jich začne chodit hodně, navíc k tomu ještě v dobu, kdy se potřebujete soustředit na práci či studium. Nejčastěji tato nevyžádaná oznámení chodí například z nativní aplikace Zprávy či z jakékoliv jiné komunikační aplikace, ve které máte vytvořenou skupinu. Stačí, aby se v rámci ní začalo společně bavit vícero lidí a najednou se vám začne zobrazovat nespočet nových oznámení, která vás mohou rušit. Naštěstí ale nově v macOS Monterey existuje jednoduchý způsob, pomocí kterého je možné oznámení rychle ztišit, a to přímo v oznamovacím centru. Stačí postupovat následovně:

  • Prvně na vašem Macu najděte oznámení z aplikace, kterou chcete ztišit.
  • V tomto případě tedy otevřete oznamovací centrum či klepněte na příchozí oznámení vpravo nahoře.
    • Oznamovací centrum je na Macu možné otevřít klepnutím na aktuální datum a čas v pravé horní části obrazovky nebo přejetím dvěma prsty z pravé hrany trackpadu doprava.
  • Po nalezení konkrétního oznámení z aplikace, kterou chcete ztišit, na něj klepněte pravým tlačítkem či dvěma prsty.
  • Následně už si stačí vybrat jednu z dostupných možností pro ztišení.

Pomocí výše uvedeného postupu je tedy na Macu možné jednoduše ztišit příchozí oznámení, a to přímo z oznamovacího centra. K dispozici jsou možnosti pro ztišení na jednu hodinu, na celý den či do odvolání. Operační systém macOS Monterey navíc nově dokáže automaticky rozpoznat „otravné“ notifikace, které chodí často a vy na ně nereagujete. V takovém případě vám zobrazí doporučení ke ztišení. Správu oznámení na Macu lze pak klasicky provádět v Předvolby systému -> Oznámení a soustředění.

Dnes nejčtenější

.