Zavřít reklamu

Apple představil operační systém macOS Monterey již před několika měsíci, a to na vývojářské konferenci WWDC21, která se konala v červnu. K oficiálnímu vydání veřejné verze pak došlo nedávno, což znamená, že jsme na tento systém čekali bezmála půl roku. Na našem magazínu se od vydání nových systémů věnujeme veškerým novinkám a vylepšením, kterých jsme se dočkali. Aktuálně se věnujeme nejvíce právě macOS Monterey, jelikož se jedná o systém, který byl vydán naposledy. Pokud se tedy chcete naučit využívat macOS Monterey, společně s dalšími systémy, na maximum, tak rozhodně sledujte naše návody i nadále.

Jak na Macu v Mapách zobrazit interaktivní zeměkouli

Novinek, se kterými Apple v macOS Monterey přišel, je k dispozici opravdu mnoho, byť se to na první pohled nemusí zdát. Některé novinky jsou menší, jiné zase větší. Vylepšení jsme se dočkali také v rámci nativní aplikace Mapy. Bohužel, jak už to ale bývá zvykem, tak mnoho těchto funkcí z této aplikace v tuzemsku prostě nevyužijeme. I přesto je tady ale jedna funkce, která v Mapách stojí za řeč – jedná se o možnost zobrazení interaktivní zeměkoule. Pokud byste si ji chtěli zobrazit i vy, stačí postupovat následovně:

  • Prvně na vašem Macu otevřete nativní aplikaci Mapy.
    • Aplikaci Mapy můžete jednoduše otevřít ze složky Aplikace anebo přes Spotlight.
  • Jakmile tak učiníte, tak v horní nástrojové liště klepněte na tlačítko 3D.
  • Poté pomocí ikony – v pravém dolním rohu mapu maximálně oddalte.
  • Po kompletním oddálení už se zobrazí samotná interaktivní 3D zeměkoule.

Prostřednictvím výše uvedeného postupu tedy můžete na vašem Macu s nainstalovaným macOS Monterey zobrazit interaktivní zeměkouli. Samotné prohlížení vás ale bude bavit jen krátkou dobu. Dobrou zprávou ale je, že interaktivní zeměkoule toho umí více. Pokud se v rámci zeměkoule přesunete na nějaké místo, které je známé, a poté na něj klepnete, tak si o něm můžete zobrazit různé informace, což se může hodit. Díky tomu lze interaktivní zeměkouli z aplikace Mapy využít také jakožto jakýsi edukační prostředek. Na konec je nutné zmínit, že interaktivní zeměkoule je k dispozici pouze na Macy s čipy Apple Silicon. Pokud tedy máte Mac s procesorem Intel, tak tuto funkci nebudete moci využít.

Dnes nejčtenější

.