Zavřít reklamu

Před několika dny jsme se konečně dočkali představení macOS Monterey. Na tento operační systém jsme čekali prakticky téměř půl roku, každopádně jsme se konečně dočkali. Novinek a vylepšení je v tomto systému opravu mnoho. Pravdou ale bohužel je, že některých novinek jsme se nakonec nedočkali, především tedy v Safari. To přišlo především se zbrusu novým designem horní části s panely, pár dní před vydáním veřejné verze macOS Monterey však Apple zařadil zpátečku a nasadil zpět původní vzhled. I přesto ale několik novinek v Safari je – pojďme se na ně podívat.

Vytvoření skupiny panelů

Jednou z hlavních novinek, která zůstala součástí Safari i po navrácení starého vzhledu, jsou skupiny panelů. Jak už název napovídá, tak si díky této funkce můžete vytvořit různé skupiny panelů, mezi kterými se následně můžete jednoduše přepínat. Například si můžete vytvořit zábavní skupinu, ve které budete mít různé sociální sítě a podobné portály, ve druhé skupině pak můžete mít zase nějaké pracovní záložky. Díky skupinám panelů tedy nemusíte složitě neustále otevírat nová okna s dalšími záložkami, popřípadě zavírat záložky staré. Novou skupinu panelů lze vytvořit klepnutím na ikonu malé šipky vlevo nahoře.

Private Relay

Apple se neustále snaží zlepšovat bezpečnost a ochranu soukromí svých uživatelů při používání internetu. Neustále tak přichází s novými funkcemi, které dokáží uživatele kompletně anonymizovat. Kromě toho jsme se s příchodem nových systémů dočkali také představení „nové“ služby iCloud+, která je k dispozici všem předplatitelům iCloudu. Součástí této služby je funkce Private Relay, respektive Soukromý přenos. Tato funkce se stará o ochranu soukromí uživatelů a dokáže před poskytovateli sítí a webovými stránkami skrýt vaši IP adresu a informace o vašem prohlížení internetu v Safari. Kromě toho mění Private Relay i polohu uživatele. Private Relay lze aktivovat v  -> Předvolby systému -> Apple ID -> iCloud -> Soukromý přenos.

Synchronizace úvodní stránky

S příchodem macOS Big Sur jsme se taktéž dočkali relativně velkého přepracování Safari, které rozhodně stálo za to. Kromě nového a modernějšího designu přišel Apple konečně s možností přenastavení úvodní stránky. U té si konečně můžeme nastavit, aby se na ní zobrazovaly vybrané prvky, které chceme, a kromě toho si můžete měnit také jejich pořadí. Bohužel ale vloni se stejnou možností nepřišel iOS 14, avšak nakonec jsme se v iOS 15 dočkali. Pokud chcete mít úvodní stránky v Safari na všech zařízeních stejné, tak na Macu do Safari přejděte, kde na úvodní stránce vpravo dole klepněte na ikonu nastavení, a poté aktivujte Použít úvodní stránku na všech zařízeních.

Rychlé poznámky

Apple se do macOS Monterey rozhodl přidat také rychlé poznámky, díky kterým si můžete kdykoliv a kdekoliv zaznamenat cokoliv zajímavého. Tato funkce není pouze součástí Safari, ale také prakticky všech ostatních aplikací. Rychlou poznámku můžete vyvolat tak, že podržíte tlačítko Command, a poté přejedete kurzorem do pravého dolního rohu, čímž se zobrazí malé okno, na které stačí klepnout. Do rychlé poznámky si můžete vložit text, obrázky, odkazy na stránky či odkazy na jiné poznámky. K rychlé poznámce se pak můžete kdykoliv jednoduše znova vrátit. Rychlou poznámku lze vytvořit také označením textu, klepnutím pravým tlačítkem a zvolením možnosti Přidat k rychlé poznámce. Všechny rychlé poznámky se pak samozřejmě nachází v aplikaci Poznámky.

Lepší soukromí

Na jedné z předchozích stránek jsem vám řekl více o funkci Private Relay, která dokáže více než dobře posílit bezpečnost a soukromí uživatele Safari. Nejedná se však o jedinou novou bezpečnostní funkci, kterou Safari nabízí. Komplexní funkce ITP (Inteligent Tracking Prevention) nově dokáže v Safari trackerům znemožnit přístup k vaší IP adrese, čímž dochází k ještě větší ochraně soukromí, což ocení každý.

lock_soukromi_zamek_privacy_apple_mac_macbook_fb-2

Dnes nejčtenější

.