Zavřít reklamu

Včerejší večer se nesl v duchu úžasu nad tím, co Apple dokázal na poli počítačových procesorů. Už tak skvělé čipy M1 totiž výrazně upgradoval do profesionálních verzí ve formě M1 Pro a M1 Max, které strkají do kapsy nejen základní M1, ale i naprostou většinu konkurence a to rozdílem třídy. To nyní potvrdil i první výkonnostní test, ve kterém se objevil konkrétně čip M1 Max. 

geekbench-m1-max-score

Test proběhl konkrétně klasicky přes Geekbench 5, tedy asi nejpoužívanější benchmarkové měření pro elektroniku. V něm M1 Max s desetijádrovým CPU a 32jádrovým GPU získat na jedno jádro skóre 1749 bodů a na více jader pak 11542 bodů, což jinými slovy znamená dvakrát lepší vícejaderné skóre oproti základnímu M1. Pokud bychom pak srovnali výsledky s dalšími Macy, zjistili bychom, že M1 Max strká do kapsy veškeré konfigurace kromě těch osazených 16 až 24jádrovými čipy Intel Xeon. Proti těm však Apple samozřejmě nebojuje – M1 Pro a M1 Max jsou totiž de facto středně výkonnými čipy, high-endové Apple Silicony teprve na světlo světa dorazí. 

Z prvního výkonnostního testu je tedy naprosto jasné, že na včerejší prezentaci Apple o neskutečném výkonu MacBooků Pro nelhal a skutečně stvořil něco, co dokáže světem počítačů pohnout. Doufejme, že se v brzké době dočkáme i testů čipu M1 Pro, abychom si n něm mohli udělat co nejlepší představu. Už nyní je ale jasné, že i on zkrátka musí stát za to – tím spíš, když se od Maxe liší de facto jen v grafické složce. 

Nový MacBook Pro lze předobjednat zde

Dnes nejčtenější

.