Zavřít reklamu

Vývojáři aplikací pro iOS a iPadOS získají podle posledních zpráv právo vyžádat si privilegovaný přístup k RAM u zmíněných operačních systémů. Toto oprávnění kdysi existovalo v dřívějších verzích operačního systému iOS, bylo ale využíváno specifickými interními procesy. Nyní tohoto oprávnění budou moci v případě potřeby využít také vývojáři aplikací třetích stran. Tato novinka nalezne své využití zejména u nejnovějšího iPadu Pro s čipem M1, kde dostupná systémová RAM může dosáhnout až 16 GB, ale standardní limit RAM pro jednotlivé aplikace činí pouze 5 GB.

Omezení kapacity RAM pro jednotlivé aplikace bylo odjakživa součástí operačního systému iOS. Na rozdíl od Macu musí iOS a iPadOS zařízení pečlivě spravovat své systémové prostředky, a vývojáři se s tím až doposud museli smířit. Některé profesionální aplikace pro iPad nicméně budou moci z možnosti využívání systémových prostředků těžit více než běžné aplikace. Majitelé aplikace Procreate byli například nepříjemně zaskočeni faktem, že počet vrstev, které jsou při práci s tímto softwarem na iPadu k dispozici, je vždy stejný, a to bez ohledu na to, jestli se jedná o model s 8GB RAM nebo o variantu s 16GB RAM.

Na tomto příkladu je jasně vidět, že že maximální využitelná kapacita RAM pro jednotlivé aplikace činí na novém iPadu Pro s procesorem M1 pouze 5GB nebo méně, a v případě 1TB a 2TB modelů se jedná o třetinu celkové fyzické RAM. Z umožnění přístupu jednotlivých aplikací k systémovým prostředkům v iOS a iPadOS tak budou moci těžit vývojáři i uživatelé, kteří získají mnohem více možností práce. Příslušná dokumentace ale varuje před tím, že přístup k RAM nemůže být žádným způsobem zaručen. Zatím není jasné, jakým způsobem budou jablečné mobilní operační systémy přidělovat jednotlivým aplikacím zmíněné systémové prostředky. Většina běžných aplikací nemá žádné přehnané nároky na RAM, u profesionálních aplikací, které jsou určené například pro práci s multimédii, se ale jedná o užitečné vylepšení.

Dnes nejčtenější

.