Zavřít reklamu

Jaká bude podpora iOS 15, co se zařízení týká? Zatímco v minulosti platilo pravidlo, že s každou novou verzí iOS zařízl Apple u nejstaršího iPhonu a mnohdy i iPadu jeho softwarovou podporu a tudíž nebyl nový OS na tato zařízení možný nainstalovat, v posledních letech z této politiky kalifornský gigant upustil. Podporu starších zařízení totiž začal zničehonic ukončovat ve dvouletých cyklech, přičemž konec toho druhého dorazí právě s příchodem iOS 15. To dnes v noci potvrdil i druhý poměrně přesný zdroj iPhoneSoft. 

iOS 15 podpora iPhone 7 a novějších

V listopadu loňského roku přispěchal velmi dobře informovaný izraelský portál s tvrzením, že jeho zdroje přímo z Applu mu potvrdily kompatibilitu iOS 15 jen s iPhony 7 a novějšími. Tuto informaci pak měly v uplynulých dnech potvrdit zdroje i francouzskému webu iPhoneSoft, který lze též označit za jeden z nejvěrohodnějších. Kromě iPhonů 6s, 6s Plus a SE 1. generace pak má přijít o podporu i iPad mini 4 z roku 2015, iPad Air 2 z roku 2014 a iPad 5. generace z roku 2017, jelikož jsou na tom z hlediska procesorů stejně nebo dokonce hůře než iPhony SE a 6s. 

K ukončení softwarové podpory starších zařízení přistupuje Apple kvůli stále se zvyšujícím nárokům nových verzí operačních systémů na výkon telefonů. Obecně se totiž dá říci, že všechny nové verze jsou primárně tvořeny pro nejnovější modely, u kterých si může Apple dovolit nasazovat novinky s vysokou spotřebou výkonu, aniž by se jakkoliv podepsaly na celkové funkčnosti telefonu. To však samozřejmě nelze u starších modelů zaručit, jelikož jsou jejich čipsety výrazně méně výkonné, takže se jejich zatížení na celkovém chodu telefonu projeví mnohem více než na novince. 

Dnes nejčtenější

.