Zavřít reklamu

Čas od času se na internetu objeví zpráva o tom, že došlo k úniku nějaké databáze hesel. V některých případech unikne databáze v tuzemsku, jindy poté může databáze uniknout v rámci nějaké globální služby. Někdy je databáze malá, jindy zase může být objemná – tak jako tak se ale rozhodně nejedná o nic příjemného. Kromě toho, že tyto databáze mohou být zneužity, tak jsou později zpracovány tak, aby bylo možné zjistit, zdali se zrovna vaše heslo neobjevilo na seznamu těch uniklých. S příchodem iOS 14 si můžete detekci uniklých hesel jednoduše aktivovat, takže vás pak bude systém na tuto skutečnost upozorňovat, popřípadě samozřejmě můžete provést deaktivaci této funkce. Pokud chcete zjistit, jak na to, tak pokračujte ve čtení.

Jak na iPhone (de)aktivovat detekci uniklých hesel

Pokud chcete na vašem iPhonu či iPadu (de)aktivovat funkci pro detekci uniklých hesel, tak se nejedná o nic složitého. Stačí, abyste postupovali následovně:

  • Hned na začátek je nutné zmínit, že je výše zmíněná funkce k dispozici jen v iOS 14 či iPadOS 14.
  • Jestliže máte nejnovější mobilní operační systém nainstalovaný, tak otevřete aplikaci Nastavení.
  • Jakmile tak učiníte, tak v rámci Nastavení sjeďte o kus níže.
  • Níže zde pak lokalizujte kolonku Hesla, kterou rozklikněte.
  • Nyní je nutné, abyste se pomocí Face ID či Touch ID autorizovali.
  • Po provedené autorizaci se přesuňte do sekce Doporučení pro zabezpečení.
  • Zde už jen stačí, abyste funkci Detekovat odhalená hesla (de)aktivovali.

V případě, že provedete aktivaci detekci uniklých hesel, tak se vám v sekci Doporučení zabezpečení mohou objevit informace o tom, zdali náhodou některé z vašich použitých hesel neuniklo na internet. Tato upozornění se řadí jakožto vysoce prioritní a měli byste je samozřejmě okamžitě vyřešit – stačí klepnout na tlačítko Změnit heslo na stránce, pomocí kterého lze heslo jednoduše změnit. Deaktivaci této funkce pak můžete provést v případě, že nechcete, aby Apple takto s vašimi hesly pracoval. Kromě toho se vám pak níže může zobrazit také upozornění, které se týká používání stejného hesla u vícero účtů, což byste pro zachování bezpečnosti měli taktéž změnit a používat na každé stránce jiné heslo.

detekce_uniklych_hesel_ios6
Zdroj: iOS 14

Dnes nejčtenější

.