Zavřít reklamu

Společnost Apple včera představila novou produktovou linii svých smartphonů. Všechny čtyři letošní modely – tedy iPhone 12 mini, iPhone 12, iPhone 12 Pro i iPhone 12 Pro Max – nabízí 5G konektivitu. Na včerejší Keynote zaznělo, že nové modely nabídnou v rámci 5G konektivity kromě jiného také podporu milimetrových vln (mmWave) – ta ale bude k dispozici pouze u iPhonů, prodávaných na území Spojených států. Na záběrech nových iPhonů si možná řada z vás všimla drobného postranního „výřezu“ v kovovém rámečku. K čemu slouží?

mmWave je označení pro 5G konektivitu, která nabízí opravdu vysokou přenosovou rychlost (od 500 Mbps), má ale omezený rozsah. V praxi to znamená, že aby byly milimetrové vlny dostupné co možná nejvyššímu počtu uživatelů, musí nejprve operátoři vybudovat více příslušných vysílačů. Druhou variantu 5G konektivity pak představuje pásmo sub-6GHz. V rámci tohoto pásma lze dosáhnout rychlosti 100 – 150 Mbps a jeho nasazení je snažší, nabízí ale podstatně nižší výkon než milimetrové vlny. V průběhu včerejší Keynote vystoupil také Hans Vestberg ze společnosti Verizon, který uvedl, že iPhone 12 bude schopný dosáhnout rychlosti stahování až 4 Gbps.

E5190CA5-0EA5-4E31-98FA-85131BD31A3C

5G sítě fungují na nízkých frekvencích, proto bylo zapotřebí u letošních iPhonů přepracovat strukturu zabudovaných antén. V zájmu tohoto přepracování se na boční hraně iPhonu 12 objevil malý výřez, který může na první pohled připomínat Smart Connector. Ve skutečnosti se ale jedná o výřez pro anténu, aby mohly dané modely pracovat na frekvenci milimetrových vln. Na fotografiích nových iPhonů na české verzi oficiálního e-shopu Applu byste ale tento výřez hledali marně – takto upravené iPhony budou k dostání pouze na území Spojených států. Snímky zmíněných iPhonů s výřezem si můžete prohlédnout v galerii tohoto článku.

Dnes nejčtenější

.