Zavřít reklamu

Na Google Play se nachází tisíce různých, často nijak neregulovaných mobilních aplikací pro chatování, z nichž mnoho obsahuje jak spyware, tak další nežádoucí složky. Apple si naštěstí na podobné neduhy dává pozor a díky uzavřenému ekosystému i přísnému schvalovacímu procesoru si hlídá jakýkoliv náznak potenciálního nevhodného softwaru. Ne vždy se to ale podaří, což jasně dokazuje více než 1500 stížností na různé chatovací aplikace na App Store, které uživatele buď nějak pohoršily, nebo se dokonce zaměřovaly specificky na děti.

Jablečná společnosti svůj uzavřený ekosystém střeží jako oko v hlavě a nedá dopustit na svůj proces schvalování, na nějž dohlíží jak algoritmus, tak lidští operátoři. Takto je možné schválit, či naopak odmítnout přes 100 tisíc aplikací týdně, díky čemuž mohou mít uživatelé v App Store důvěru a nemusí se bát potenciálně škodlivého obsahu, ať už z psychologického, nebo technického hlediska. Jednou za čas se ale stane, že sítem proklouzne nevhodná aplikace a problém je na světě. Přesně to se stalo u spousty chatovacích aplikací, které spojují náhodné uživatele a zároveň nepožadují registraci, tudíž je mohou využívat i mladší 17 let. Právě z tohoto důvodu proběhl speciální druh vyšetření, které analyzovalo pomocí strojového učení přes 130 tisíc recenzí na šest různých aplikací a došlo k závěru, že více než 1500 stížností se týkalo sexuálního obtěžování.

Konkrétně se jednalo o aplikace Monkey, Yubo, ChatLive, Chat for Strangers, Skout, a Holla, z nichž poslední jmenovaná obsahovala přes 19% negativních recenzí, jež zmiňovaly nevhodné chování uživatelů a nevyžádané sexuální nabídky. Bohužel se jedná o názornou ukázku toho, že ani ten nejlepší algoritmus nedokáže vyfiltrovat všechny podobné, potenciálně škodlivé aplikace. V mnoha případech ve zkušenosti uživatelů hraje roli právě lidský faktor, který nelze nijak ovlivnit. Především v případě, kdy není vyžadována registrace a aplikaci může kdokoliv anonymně využívat. To láká jak sexuální predátory, tak další zvláštní individua, která mohou často pořádně znepříjemnit život ostatním lidem.

Dnes nejčtenější

.