Zavřít reklamu

Pokud byste náhodou našli na půdě pozoruhodnou dřevěnou klávesnici a starý monitor, nejspíše by se z vás stali milionáři. Většina kusů původního počítače z dílny Stevea Jobse a Wozniaka je sice pečlivě uchovaná v muzeích po celém světě, ale občas internetem prolétne zpráva, že nějaký šťastlivec našel další funkční model a neváhá jít s kůži na trh. Tentokrát se ale objevilo něco mimořádného, díky čemuž si dotyčný přijde na pořádné jmění.

Je až neuvěřitelné, že se až do dnešní doby uchovalo tolik kusů originálního počítače jablečné společnosti, Applu-1, který vyšel v roce 1976. O to pozoruhodnější ale je, že se průběžně objeví další, dávno zapomenuté modely, které pravděpodobně dosud ležely někde ve sklepení nebo na půdě. Na aukcích se jich objeví rovnou několik do roka a jejich cena činí dle zachovalosti a funkčnosti 300 až 600 tisíc dolarů. Nyní se ale objevil kus, díky němuž si majitel přijde až na 2 miliony dolarů. Podle jeho slov je počítač v perfektním stavu, obsahuje speciální dřevěné pouzdro od Byte Shop a zároveň se jedná o jeden z šesti posledních modelů tohoto druhu, které po světě kolují. Prodejce se navíc chvástá tím, že je teprve druhým majitelem a o Apple-1 se poctivě staral od roku 1978. Samozřejmě nechybí monitor Sony TV-115, jenž tehdy vřele doporučil i Steve Jobs, a veškeré originální příslušenství.

Zatím zní tato nabídka až podezřele dobře a nejeden nedůvěřivý kupující by si mohl myslet, že se jedná o lest. Prodejce však nechal počítač zkontrolovat znalcem Coreym Cohenem, jenž slova majitele potvrdil a odkázal potenciální zájemce na databázi Apple-1 Registry, která schraňuje informace o všech nalezených kusech tohoto modelu. Není tedy divu, že se cenovka vyšplhala na dosavadních 1.75 milionů dolarů a vypadá to, že brzy překročí milník 2 milionů dolarů. Nabídka zároveň obsahuje detailní popis celého zařízení a přislibuje kupci osobní návštěvu majitele, který na vlastní náklady dopraví počítač na zvolenou adresu. Pokud byste tedy měli pár drobných po kapsách, doporučujeme se podívat na oficiální aukci na eBayi.

Dnes nejčtenější

.