Zavřít reklamu

Televizní vysílání se stalo za desítky let, co je ve světě k dispozici, neodmyslitelnou součástí životů naprosté většiny lidí. Pro mnohé z nich představuje jeho sledování útěk od reality všedních dní, ale také spolehlivý zdroj aktuálních i neaktuálních informací či možnost propojit se přes něj s komunitou vyznávající stejné hodnoty – tedy například fandění určitému sportovnímu klubu při jeho mistrovském utkání. S příchodem dalších a dalších technologických možností je navíc televizní vysílání dostupné na mnoha platformách a nejen na klasických televizích. Sledovat jej lze například i online díky provozovatelům internetového televizního vysílání. Mezi ně se řadí i zřejmě všem dobře známá společnost DIGI CZ provozující internetovousatelitní televizi DIGI TV, jejíž aplikaci pro Apple TV jsme na našem magazínu testovali nedávno. Právě tato společnost strávila uplynulé měsíce vývojem nové iOS aplikace DIGI2GO, skrze kterou chce přinést svým klientům při sledování televizního vysílání ještě lepší prožitek. Zda se tato vize podařila v aplikaci skutečně splnit se vám pokusím shrnout v následujících řádcích. Je tu totiž recenze aplikace DIGI2GO.

Hned na úvod je nutné zmínit, že DIGI TV rozhodně není v iOS App Storu žádným nováčkem, jelikož svou appku pro iPhony a iPady s názvem DIGI2GO v něm již má. Ta však již tak úplně nesplňuje vysoké požadavky dnešní doby, a tak se jí společnost rozhodla kromě zvýšení stability a celkového zrychlení od píky přepracovat, kvůli čemuž se nebojím aplikaci označovat za novou nežli aktualizovanou. Nicméně, novinky dorazí do staré aplikace formou updatu, což znamená, že kvůli nim nebude nutné stahovat kromě aktualizace nic dalšího navíc a zahlcovat si tím jak místo, tak i plochu telefonu či tabletu. To ale jen na úvod pro upřesnění. 

Jelikož aplikaci provozuje DIGI TV, asi vás nepřekvapí, že je určená výhradně pro její platící klienty. Ti se do ní přihlásí po prvním spuštění skrze údaje, které od poskytovatele obdrželi či obdrží v případě, že je například ztratili nebo zapomněli. Jakmile přístupové údaje potvrdíte, prakticky okamžitě máte celou aplikaci jako na dlani a můžete jí začít naplno využívat. V její spodní části jsou k dispozici celkem čtyři sekce – konkrétně Živě, Program, Nahrané a Hledání. Už z jejich názvu je valné většině z vás nejspíš jasné, co přesně skrze ně lze dělat, ale i přesto jejich fungování raději v krátkosti rozebereme.

navigacni-lista-digi2go 2

Přehlednost na prvním místě

Sekce Živě nabízí v plné nabídce živé vysílání z více než 110 televizních stanic, které můžete bezstarostně na svém iPhonu či iPadu s připojením k internetu sledovat. Super je, že pokud daný pořad již běží, můžete si jej velmi jednoduše posunout na začátek. Jak už to však u televizních pořadů bývá, vzhledem k mírným odchylkám začátků jednotlivých pořadů se čas od času stává, že při přetočení daného snímku na úplný začátek “chytnete” ještě kousek toho předchozího. Je tedy potřeba si s dolní přehrávací linkou mírně pohrát a vysílání posunout směrem dopředu na začátek vámi chtěného pořadu. To však samozřejmě není chyba aplikace, nýbrž dané televizní stanice. 

Druhou sekcí je Program, ve kterém naleznete kompletní vysílací plán všech stanic, a to jak sedm dní dozadu, tak i sedm dní dopředu. Pořady, které běžely v uplynulých sedmi dnech si pak můžete zpětně bez problému přehrávat, což je určitě velmi vítané. Nerozhodné diváky pak potěší i to, že po zvolení daného pořadu okamžitě nezačne jeho přehrávání, ale vyběhne vám jeho krátký popis, díky kterému se můžete rozhodnout, zda má či naopak nemá cenu sledovat. Pokud by vám pak tento krátký popis nestačil, pomocí boční šipky na pravé straně se můžete “prokliknout” přímo na stránku daného pořadu, na které naleznete více informací o něm včetně hereckého obsazení, hodnocení, archívu epizod (který obsahuje jak již vysílané, tak i plánované díly na nejbližší dny) a nakonec podobné seriály tomu vyhledávanému. 

Díky nové možnosti můžete šetřit mobilní data.

Jak u živého vysílání, tak i u přehrávání pořadů z archívu, respektive Programu, přibyla nově možnost manuálního nastavení kvality. Ta se nastavuje skrze ozubené kolečko v pravé spodní části přehrávače a nabízí jak možnost automatického nastavování kvality, kdy za vás aplikace hlídá kvalitu připojení a podle něj vše řídí, dále pak možnosti 360p, 576p a 720p a u některých kanálů i 1080p s tím, že volba nejnižšího čísla nabídne nejméně kvalitní obraz, avšak je zároveň nejšetrnější k vaším datům, což je v případě, že televizi sledujete na mobilních datech a nemáte jich na rozdávání jistě fajn. Zmínit též musím novinku v podobě možnosti promítat sledovaný pořad na iPhonu skrze AirPlay do Apple TV či jiné televize s podporou této technologie. DIGI TV tedy vyslyšel volání svých uživatelů, kterým právě tato vychytávka v předešlé verzi aplikace velmi chyběla. 

Jako třetí tu máme sekci Nahrané, která, jak už její název napovídá, sdružuje veškeré vámi nahrané pořady. Nahrávat můžete jak pořady již běžící, tak i pořady blížící se či již odvysílané. Běžící a již odvysílané pořady lze nahrávat velmi jednoduše skrze příslušné tlačítko zobrazující se přímo v přehrávači aplikace. Nahrávání chystaných pak lze velmi jednoduše “načasovat” přes Program, kde zvolíte daný pořad, ten si “rozkliknete” a v sekci Epizody zvolíte Nahrát. Poté už se nemusíte o nic starat a pořad si kdykoliv v klidu pustit přes sekci Nahrané. Ale pozor, nahrávat můžete dohromady “jen” 30 hodin pořadu. Je jen na vás, zda tento čas využijete k nahrání šedesáti půlhodinových pořadů či pár několikahodinových snímků. Stačí se zkrátka jen vejít do tohoto limitu. Všechny nahrané pořady se navíc dají velmi jednoduše smazat jejich potažením do boku a co víc – ukládají se na servery společnosti, a nikoliv do vašeho telefonu. K dispozici tedy budou online. 

Poslední sekcí ze spodní lišty je Hledání, které samozřejmě slouží k rychlému vyhledávání pořadů, a to jak již vysílaných, tak i těch, které se budou v brzké době teprve vysílat. Fajn je, že nemusíte znát ani přesný název. Vyhledávání je totiž chytré, a tedy i schopné mnohdy odhalit vámi hledaný film skrze slovo, které je pro něj typické či s ním jakkoliv spjaté. Z hledání se pak vždy “prokliknete” na stránku pořadu, ze které můžete dále pokračovat na jednotlivé epizody či na podobné pořady. Právě vyhledávání mě osobně zaujalo asi nejvíce, jelikož jsem skrze něj našel pořady, u kterých jsem mnohdy věděl jen to, o čem zhruba jsou. Pokud si tedy nemůžete vybavit název Spielbergova hororu se žraloky, stačí napsat žraloci a pokud ti v televizi v uplynulých či budoucích 7 dnech běželi či poběží, aplikace vám nabídne Čelisti. S trochou nadsázky se tak dá říci, že vyhledávání potěší všechny uživatele s mizerným pamatovákem na názvy, jelikož nalezne skutečně vše, co se v uplynulých dnech šustlo nebo šustne. 

Drobnosti, které oceníte

Když už jsem u vychvalování, pochvalu zaslouží i to, že po spuštění daného pořadu v živém vysílání máte neustále možnost procházet televizní program a hledat si tak lepší pořady pro sledování, a to jak v režimu na výšku, tak i na šířku. Zatímco v režimu na výšku běží vysílání v menším okně v horní polovině obrazovky a spodek je pak určen pro program, v režimu na výšku je nutné program vysunout ze spodní strany displeje, tedy jakoby zpod přehrávače. Na iPhonech bez Home Buttonu ale pozor na to, abyste při vysouvání omylem aplikaci neukončili. Program proto vytahujte po bocích spodní podlouhlé lišty sloužící pro zavírání aplikací a vyvolávání multitaskingu, nikoliv přes ní. Fajn je i možnost rychlého přeskakování o 10 vteřin dopředu či dozadu pomoci poklepání na levou či pravou stranu displeje. Inspirace u YouTube je tu naprosto zřejmá, ale proč za ní kárat, když funguje a to zatraceně dobře? Abych však jen nechválil, jedna drobnůstka mě u appky trochu mrzí. Přehrávaný pořad se totiž vždy zapne v určitém poměru stran a vy s ním nejste schopni hnout. Pokud jste tedy zvyklí koukat na YouTube u iPhonu s výřezem v režimu zvětšeného videa, tedy jinými slovy v režimu videa běžícím skutečně na celém displeji, zde budete možná trochu zklamaní, jelikož se bočních černých rámečků zkrátka nevyvarujete. Jasně, je to pro dobro prožitku z celkového sledování videa, které by bylo u některých extrémnějších (tedy úzkých) formátů skutečně velmi roztažené, a tedy i useknuté zespodu i ze shora. U některých pořadů by to ale určitě nevadilo. Třeba sledování některých sportů by bylo v režimu celého displeje určitě fajn. Ale kdo ví, třeba se v budoucnu dočkáme od vývojářů i upgradu tohoto. 

Resumé

Sledování televize přes aplikaci DIGI2GO je skutečně velmi příjemné a smart.

Podtrženo, sečteno – sledování televize přes aplikaci DIGI2GO je skutečně velmi příjemné a smart. Appka toho totiž nabízí plno zajímavého, a přitom velmi užitečného. Pokud tedy chcete nebo potřebujete televizní vysílání i jinde než v klasické televizi, určitě stojí předplacení služeb od DIGI TV a následné stažení appky DIGI2GO za zvážení. Předplatné totiž není nikterak vysoké – tím spíš, vezmeme-li v úvahu vše, co nabízí. Zkušební doba této služby je navíc zdarma. Za sebe tedy dávám rozhodně palec nahoru.

aplikace digi2go

Dnes nejčtenější

.