Zavřít reklamu

Od oficiálního spuštění herní služby  Arcade nás dělí už jen pouhé dva dny. Již tento čtvrtek získají hráči po celém světě jedinečnou možnost si vyzkoušet desítky až stovky originálních herních titulů od proslulých i nezávislých vývojářů. Za každou hrou, pečlivě vybranou pro službu  Arcade, se ale skrývá nejeden zajímavý příběh. A právě o některé z nich se v noci podělil Apple.

The Enchanted World

Hra The Enchanted World přenese hráče v roli víly do hroutícího se světa, v němž čeká řada výzev a hádanek, kterými může hráč svůj svět dát opět do pořádku. Za hrou stojí vývojáři a dlouholetí přátelé Ivan Ramdan a Amar Zubcevic. Ti svůj titul označují za metaforu k dětství, strávenému ve válce. Tato tématika je oběma tvůrcům bohužel blízká – oba totiž vyrůstali v Sarajevu v době balkánských konfliktů v devadesátých letech, a jejich rodiče museli nasadit veškerou svou kreativitu pro to, aby své děti co nejlépe ochránili před násilím a nebezpečím, zuřícím kolem nich.

Zubcevic vzpomíná na to, jak se celé čtyři roky musela jeho rodina obejít bez elektřiny a vody, a jak se každodenní výpravy ke studni proměnily v napínavou hru. Právě tyto vzpomínky se nakonec stály základem pro titul The Enchanted World. Ten podle Zubcevice vypráví o dětech, schopných s využitím vlastní představivosti vytvořit kouzelný svět pro sebe i své přátele dokonce i za těch nejhorších podmínek. „Doufáme, že si hru užijí děti dohromady s rodiči,“ říká Ramadan.

Patterned

Ve hře Patterned je úkolem hráčů obarvit díly skládanky a sestavit z nich úchvatné pestrobarevné plátno. Hra je dílem třiačtyřicetiletého vývojáře Natea Dickena z Virginie a ze všeho nejvíce by měla sloužit k uklidnění a relaxaci. Na tvorbě pláten se podílelo patnáct designérů z celého světa a hra je určena exkluzivně pro službu  Arcade. „Kdyby to nebylo pro  Arcade, tuto hru bych vůbec nevytvořil,“ přiznává Dicken, který na svém kontě má již přes tucet her pro iOS.

Overland

Overland je postapokalyptická adventura z dílny studia Finji, jehož spoluzakladateli jsou Adam a Bekah Saltsmanovi. Manželský pár vytvořil hru Overland na základě směsice svých oblíbených deskových her, knih a filmů. Hráč ve hře putuje na západ postupně se rozpadajícími Spojenými státy, zachraňuje přeživší, hledá zásoby a občas k sobě přibere toulavého psa. Bekah Saltsman uvádí, že studiu Finji záleží na tom, aby lidé vedli kvalitní život a aby hráli hry.

Card of Darkness

Ve hře Card of Darkness mají hráči za úkol řešit karetní výzvy, obsahující humorné, ručně kreslené postavičky. Za hrou stojí jeden jediný člověk – vývojář Zach Gage, který se pro účely vytvoření hry dal dohromady s animátorem Pendletonem Wardem. Gage svůj život zasvětil tvorbě umění a videoher, a když byl vydán první iPhone, okamžitě v něm spatřil skvělou příležitost. Smartphone od Applu považuje Gage za platformu pro umění, jeho první iOS hrou se v roce 2008 stal titul SynthPond. Od té doby Gage naprogramoval více než tucet iOS her. Rád by podle svých slov dosáhl toho, aby se lidé o hrách bavili podobně jako o knihách nebo filmech. Službu  Arcade Gage vnímá jako osvobozující, protože díky ní nemusí vývojáři přemýšlet na použitím reklam ve svých hrách.

Dnes nejčtenější

.