Zavřít reklamu

Apple to poslední dobou s dodávkou součástek nemá vůbec lehké. Nejen, že si jeho konkurent Samsung tvoří monopol na trhu s OLED displeji a zvyšuje ceny, ale zároveň společnost musí čelit také obchodní válce, která zuří mezi Spojenými státy a Čínou. I z těchto důvodů se Apple rozhodl diverzifikovat své dodavatele a jednoduše se již nechce spoléhat pouze na jednoho výrobce. To se mu sice postupně daří, ale co se OLED displejů týče, budeme si muset ještě několik let počkat.

Samsung, ať už si to Apple přeje, či nikoliv, je zkrátka tahounem trhu s OLED displeji a má k dispozici nejnovější technologie. Zároveň dokáže jako jediný pokrýt poptávku Applu a zajistit nepřetržitý proud dodávek, což konkurenci chybí. Přesto je tu několik slibných společností, jež by v budoucnu mohly jihokorejskému technologickému gigantovi pořádně zavařit. Řeč je o LG, čínské společnosti BOE a nakonec o jednom z favoritů, a to Japan Display. Apple svou iniciativu nebral na lehkou váhu a v roce 2017 investoval až 2.7 miliard dolarů do podpory výroby OLED displejů od LG. Risk se nakonec vyplatil a od té doby údajně jihokorejský výrobce rozjel až dvě výrobní linky, které využil exkluzivně pro výrobu obrazovek do iPhonů. Nejinak je tomu i u čínského výrobce BOE, kde Apple zvolil obdobnou strategii. Objednávky ale společnost začne vyřizovat až příští rok, tudíž co se týče letošních jablečných telefonů, zvítězilo LG.

Souvisejíci

Třetím potenciálním dodavatelem je však také výrobce Japan Display. Společnost již dvakrát téměř zkrachovala a nebýt vládní finanční pomoci v hodnotě 636 milionů dolarů, pravděpodobně by skončila v propadlišti dějin. Nakonec se ale představitelům podařilo dostat společnost zpět na výsluní, což záhy skončilo dalším fiaskem. Japan Display nebyla na změnu na trhu, konkrétně přechod z LCD na OLED, zdaleka připravena. Tentokrát na pomoc přispěchal Apple a půjčil výrobci 1.5 miliard dolarů, na něž do dnešního dne čeká. V jistém smyslu jde tedy spíše o splacení dluhu, než o výhodnou nabídku.  Přesto si na japonské OLED displeje počkáme minimálně dva roky, alespoň podle oficiální zdroje. Nezbývá než doufat, že se do té doby společnost nedostane do dalších potíží.

Dnes nejčtenější

.