Zavřít reklamu

Když Apple v červnu 2017 poprvé světu ukázal svou zcela novou platformu pro rozšířenou realitu ARKit, netajil své nadšení. Dokonce i sám šéf jablečné společnosti – Tim Cook – se nechal poté v několika rozhovorech slyšet, že je z novinky naprosto nadšený a radostí by z ní skoro až křičel, kdyby mohl. Od té doby však uplynuly již dva roky a ARKit se netěší ani zdaleka takové oblibě, jak bychom po jeho představení očekávali. Aplikace a hry na něm založené sice v App Storu jsou a s jednou z nich dokonce dorazil už i samotný Apple (konkrétně s Měřením pro iOS), avšak jejich využívání v reálném životě je stále mizivé. Právě to chce podle všeho jednou z letošních novinek Apple změnit. 

O lokalizačním přívěsku, který bude možné integrovat přímo s iOS a jeho polohu sledovat v aplikaci Najít iPhone jsme toho na našem magazínu napsali již spoustu. Jednou z věcí, která by s ním měla být možná, je dle zdrojů jeho hledání právě přes rozšířenou realitu, která by v reálném světě dokázala ukázat místo, kde se předmět s přívěskem nachází. Právě tato funkce se nyní víceméně podařila potvrdit vývojářům zkoumajícím kódy interní bety iOS 13, ve které se objevují ve spojitosti s přívěskem zmínky o AR a VR soupravě a ikony je znázorňující. Ty by mohly teoreticky zobrazovat chystané chytré brýle Applu, avšak jsou označeny kódy, pod kterými Apple vyvíjí právě lokalizační přívěsky a které byly již několikrát v minulých týdnech různými zdroji potvrzeny. Daleko pravděpodobnější se tak zdá právě to, že ikony budou uživatele odkazovat na použití AR při hledání a to jak přes telefon, tak v budoucnu i přes chytré brýle. 

Hledání přívěsku přes rozšířenou realitu by mělo být jednak velmi pohodlné, ale i skutečně zábavné. Beta totiž obsahuje animace nafukovacích balónků, které podle všeho vždy místo, na kterém se předmět označený přívěskem nachází, označí tím, že nad ním budou poletovat a provázek bude přivázán právě k němu. Rozhodně se tedy nebude jednat o žádné strohé oznámení, nýbrž o vcelku originální řešení, za které se Apple rozhodně nebude muset stydět. Důležitá však samozřejmě bude především bezproblémová funkčnost, na jejíž ověření si však budeme muset ještě pár týdnů počkat. 

Dnes nejčtenější

.