Zavřít reklamu

Září je tu a s ním i blížící se představení nových iPhonů, na které se naprostá většina z nás velmi těší. Jen kolem iPhonů se však svět rozhodně netočí. Není tomu totiž tak dávno, co jsme se dočkali představení nové generace iPodu touch. Ta toho přinesla na první pohled opravdu velmi málo nového, kvůli čemuž si vysloužila mezi jablíčkáři posměšky či dotazy, zda má vůbec existence tohoto produktu smysl. I já jsem byl velmi zvědavý na to, jak se novinka změnila a zda je vůbec ještě její existence nutná. A protože nám už před pár týdny jeden iPod touch kvůli odpovědím na tyto otázky dorazil do redakce, pojďme se podívat, jaký dojem na mě zanechal.

Balení

Jak už jsem psal ve svých prvních dojmech i iPodu před pár dny, tento produkt vám dorazí v relativně malé průhledné plastové krabičce, která kromě samotného zařízení skrývá už jen pár stručných návodů spolu s dvojicí Apple samolepek, metrový Lightning – USB-A kabel a sluchátka EarPods s koncovkou v podobě 3,5 mm jack konektoru. Tato sluchátka nejsou, jak je pro Apple typické, částečně skryty v papírové schránce, nýbrž v relativně tvrdém “obalu” vyrobeného zřejmě z recyklovaných materiálů. Minimálně jeho povrch tomu napovídá. Zda je u tohoto produktu použití plastové krabičky s ohledem na ochranu životního prostředí správné či nikoliv rozhodně hodnotit nechci. Z hlediska jakéhosi odkazu na předešlé generace iPodů jsem ale za něj rád. Plastová krabička k tomuto produktu, respektive k jeho některým generacím, totiž zkrátka patří.

krabicka iPodu touch (2018)

Pro někoho může být vcelku zarážející absence nabíjecího adaptéru, která upřímně vcelku překvapila i mě samotného. Přeci jen, u sluchátek AirPods či Apple Watch lze tak nějak předpokládat, že jejich majitel už nějakou elektroniku od Applu vlastní a tyto produkty bude používat jako její doplňky. Logicky vzato tedy má zřejmě i nabíjecí adaptéry, kterými bude moci dodat AirPodům či Apple Watch “šťávu”. Majitel iPodu touch ale být člověkem, který má doma nabíjecí adaptéry, rozhodně nemusí. I samotnému Applu musí být navíc zcela jasné, že díky nízké ceně může být pro mnoho právě iPod touch jakousi vstupenkou do jeho ekosystému, potažmo ekosystému iOS. O to víc mi přijde absence adaptéru zvláštní a myslím, že si zde měl Apple jeho nepřibalení rozmyslet mnohem lépe – tím spíš, když je jeho výrobní cena skutečně nízká a jeho přibalení by tedy pocítil jen velmi málo. Jinak ale nejde balení moc co vytknout. 

Zpracování a design

Z hlediska zpracování lze označit nový iPod touch (2019), stejně jako prakticky všechny produkty z dílny Applu, za mistrovské dílo, byť tentokrát s miniaturním škraloupem. Veškeré komponenty na sebe sice perfektně doléhají, nikde není vidět lepidlo či jakýkoliv jiný nedodělek, hrany jsou příjemně zkosené a i 99,9 % dalších věcí je z hlediska zpracování naprosto perfektních, nelíbí se mi však příliš 3,5 mm jack. Nevím, jestli se mi zkrátka dostal do ruky zvláštní kus, ale plastová trubička, do které se zasunuje klasický “jackovský” kolík, není v hliníkovém šasi skryta všude zcela souměrně. To jinými slovy znamená, že na jedné straně je vidět mírně více zatímco na druhé o něco méně. Tím rozhodně nechci říci, že 3,5 mm jack v iPodu nesedí na svém místě, jelikož tomu tak opravdu není. To jen naprostá preciznost Applu zde nejspíš malilinko přivřela oči a nad tímto skutečně titěrným detailem mávla rukou. Je to sice trochu škoda, znovu však opakuji, že se jedná o naprostý detail, kterého si všimne jen málokdo – tím spíš, když se ani nemusí týkat každého vyrobeného iPodu touch. Opomenout bychom neměli ani rozměry, které jsou skutečně zajímavé. iPod má rozměry 123,4 mm x 58,6 mm x 6,1 mm, což z něj dělá skutečně velmi kompaktní zařízení. To ostatně potvrzuje i velmi nízká hmotnost, konkrétně 88 gramů.

iPod touch (2019)

Když už jsme se ale 3,5 mm jacku dotkly, ještě se jej na chvíli přidržíme. Jeho ponechání totiž vyvolalo mezi jablíčkáři značné diskuze, čemuž se osobně vůbec nedivím. Samotný Apple totiž již dlouhé roky hlásá vizi bezdrátové budoucnosti, kterou už vyznávají jeho iPhony a “Pročkové” iPady. Zde se však bezdrátová revoluce nekoná a Apple se zuby nehty drží klasiky. Přestože jsem si i já zprvu ťukal na čelo a říkal jsem si, proč u tohoto produktu jde společnost v tomto ohledu proti své vizi, dnes se na to dívám opačně. U iPodu touch (2019) se totiž nikdo o žádnou revoluci nepokoušel v žádném aspektu. Myslím, že tu šlo spíš zkrátka jen o udržení iOS vstupního zařízení při životě a to se povedlo. Právě onen pojem “vstupní zařízení” je tu navíc velmi důležitý. Cílová skupina totiž může být, jak už jsem psal i výše, technicky nezkušená a tudíž by bylo svým způsobem zbytečné jí nutit do používání různých redukcí či bezdrátových sluchátek, jelikož o nic takového zřejmě ani nestojí. Apple zde tedy zkrátka jen ponechal asi nejjednodušší a s ohledem na produkt i nejlogičtější možnost připojení klasických sluchátek, kterou pochopí úplně každý – tedy třeba i vaše babička, kterou budete chtít se zbytkem iOS rodiny propojit. Jí byste také určitě raději řekli, že stačí vsunout sluchátka se „stříbrnou tyčinkou” do “dírky na spodku iPodu”, než aby strčila sluchátka se “stříbrnou tyčinkou” do kousku bílého drátku, který má na konci dírku a jeho druhý konec s “plackou s čárkami na obou stranách” pak zasunula do té podlouhlé dírky na spodku iPodu (v případě, že by 3,5 mm jack neměl). 

3,5 mm jack iPodu touch (2019)
Rozhodně se za něj nebudete stydět

Design iPodu se mi hodnotí skutečně jednoduše. Jedná se totiž o nádherný produkt, za který se rozhodně nebudete muset ve společnosti stydět – ba naopak. Přestože vychází iPod (2019) ze svého předchůdce představeného už v červenci 2015, stále se dle mého názoru jedná o nadčasově vypadající zařízení a to i přesto, že má relativně široké rámečky kolem displeje. Za určitou kaňku lze označit čtverec na Home Buttonu symbolizující to, že se jedná o tlačítko bez Touch ID, jelikož svým způsobem narušuje čistotu přední strany. Home Buttonu však u iPodu vyčítám mnohem více, což se ostatně dozvíte později. 

Za další kaňku, která je však tentokrát skutečně pořádná, pak musím rozhodně označit vystouplý fotoaparát, na který si zkrátka nemohu zvyknout jak u iPhonů, tak ani u iPadů Pro a iPodů touch. Zatímco u prvních dvou jmenovaných bych však ještě víceméně Apple v tomto ohledu pochopil, jelikož díky vystouplému fotoaparátu jsme schopni fotit velmi kvalitní fotky, v případě iPodu touch se o pochopení hovořit rozhodně nedá. Fotky z iPodu totiž kvalitní nejsou (i to si ukážeme později v recenzi), což by nám zřejmě za normálních okolností vadilo. iPod touch však rozhodně není zařízení na focení a proto skutečně nechápu, proč se zde Apple snaží experimentovat s rádoby dobrým fotoaparátem potřebujícím vystouplou čočku. Je skutečně nutné, abychom kvůli funkci, jejíž kvalita nemusí být svým způsobem valná, překousávali neustále viklání iPodu při jeho položení na záda? Podle mě ne, podle Applu ano. 

iPod touch (2019) na zidli ze shora - detail na fotoaparat

Displej a zabezpečení

iPod touch (2019) se stejně jako jeho předchůdce chlubí 4” Retina displejem s rozlišením 1136 x 640 při 326 ppi. Kontrastní poměr je pak 800 : 1 a jas 500 cd/m2. Parametry tedy svým způsobem průměrné a displej zrovna tak. Kvality mu nejdou upřít, avšak vzhledem k tomu, že se jedná o léty prověřený IPS panel, zřejmě absolutně ničím nepřekvapí. Pozorovací úhly jsou skutečně velmi slušné, jas také a podání barev též potěší. Pokud jste však stejně jako já již zvyklí na OLED z iPhonu X či XS, valit oči z displeje iPodu touch (2019) zkrátka nebudete. Na sledování YouTube či hraní her nicméně displej stačí a to je hlavní.

Jestli se něco na novém iPodu touch skutečně nepovedlo, je to dle mého metoda zabezpečení – respektive to, jak do iPodu vstupujete. V době, kdy má prakticky každý telefon čtečku otisků prstů v tlačítku či displeji a stále častěji se objevují i různé skeny obličeje mi totiž přijde nasazení klasického kódu skutečně hloupé. Vzhledem k ceně a cílové skupině bych u tohoto produktu rozhodně nečekal Face ID, avšak minimálně Touch ID 1. generace by zde uplatnění rozhodně našlo. Jasně, “nacvakání” číselného kódu netrvá moc dlouho. Na druhou stranu, pokud se do iPodu chcete dostat hned několikrát v krátkém časovém horizontu, tato překážka vás bude zkrátka a dobře obtěžovat, což si ještě více potvrdíte ve chvíli, kdy sáhnete po svém iPhonu s Touch či Face ID. Vyplňování hesel, autorizace plateb či dalších x věcí je totiž otiskem prstu či skenem obličeje zkrátka vždy rychlejší a příjemnější. Někdo zřejmě bude namítat, že dobře zvolený číselný kód je bezpečnější než skeny prstů či obličeje, proti čemuž nemohu říci půl slova. Na druhou stranu, je opravdu iPod touch zařízení, ve kterém budete uchovávat návody na sestrojení nejmocnější zbraně světa, recept na lék na rakovinu čí přístupové informace k účtům nejbohatších lidí světa, že by u něj Touch či Face ID nedávalo smysl? Kdepak. 

iPod touch (2019 a iPhone XS

Výkon

Srdcem iPodu touch (2019) je čipset A10 Fusion, kterému by měly sekundovat 2 GB RAM. Jedná se tedy o “vnitřnosti”, které naleznete i v iPhonu 7. A jelikož si ten stěžovat na nedostatek výkonu rozhodně nemůže, asi vás nepřekvapí, že iPod touch je na tom naprosto stejně. Zkoušel jsem velké množství aplikací a ještě větší množství her, mezi které jsem zařadil třeba GTA: San Andreas Shadowgun Legends, Fortnite, AC: Identity či UFC a ani s jednou hrou neměl iPod problémy. Vše běží naprosto plynule a herní prožitek je tak skutečně velmi příjemný. Připravte se ale na to, že při využívání náročnějších appek či hraní her se tento krasavec vcelku rychle zahřívá a to na opravdu nepříjemné teploty. Nadměrné zahřívání ale není ani zdaleka jen problémem iPodu touch, takže jej za něj ani nemá smysl příliš kritizovat. I takový iPhone XS se totiž například u Shadowgun Legends rozpaluje na pro mě neuvěřitelné teploty. Pokud tedy nad pořízením iPodu uvažujete, je potřeba počítat i s tímto. 

Neplést s telefonem!

Rád bych zdůraznil i to, že iPod je vším možným – tedy kapesním multimediálním centrem, hudebním přehrávačem či kapesní herní konzolí – , jen ne telefonem. iMessage a FaceTime na něm sice přijímat můžete, je však nutné jej propojit s Apple ID a především pak s internetem. Dostanete na něj i prakticky všechny ostatní aplikace dostupné na iPhone, ale je zkrátka potřeba počítat s tím, že jako samostatný fungovat v mnoha případech kvůli absenci možnosti připojení k mobilní či datové síti nebude. Vnímejte ho tedy spíš jako Apple Watch bez LTE než jako iPhone.

Zvuk

Přestože je iPod touch určen především na konzumaci multimediálního obsahu, stereo byste u něj hledali marně. Zvuk zajišťuje jen jeden spodní reproduktor. Ten hraje skutečně obstojně a co víc – jeho maximální hlasitost je velmi dobrá. Přiznám se, že od takovéhoto drobečka bych v tomto ohledu příliš nečekal. Při přehrávání hudby na maximum mi ale dokázal, že podceňovat ho se nevyplácí. Zvuk byl totiž stále velmi kvalitní, ničím nezkreslený a hlavně hlasitý natolik, že bez problému ozvučil i větší místnost. Uznávám, že jej asi jako party reproduktor používat nebudete, je ale určitě fajn vědět, že když dostanete chuť na malou domácí diskotéku a po ruce bude jen a pouze iPod, užijete si jí takřka bez kompromisů. 

Co se týče podporovaných formátů, těch nabízí iPod touch (2019) požehnaně. Konkrétně jde o AAC‑LC, HE‑AAC, HE‑AAC (v2), chráněné AAC, MP3, Linear PCM, Apple Lossless, FLAC, Dolby Digital (AC‑3), Dolby Digital Plus (E‑AC‑3) a Audible (formáty 2, 3, 4, Audible Enhanced Audio, AAX a AAX+). Vybere si tedy naprostá většina uživatelů, což je jistě fajn. 

iPod touch (2019

Fotoaparát

Jak už jsem se okrajově zmínil výše, fotoaparáty iPodu si rozhodně příliš chvály nezaslouží. Přední se chlubí jen 1,2 MPx a clonou f/2,2, zadní pak 8 MPx a clonou f/2,4. Už z parametrů je tedy jasné, že se o žádné terno nejedná. A jak tedy fotí? V dobrém světle se dají jak z předního, tak zadního vyfotit vcelku hezké fotky. Zatímco zadní objektiv je zvládne ostře a barevně, u předního se s určitým rozostřením s ohledem na parametry budete muset smířit. Nejedná se však o nic zcela příšerného. Děs však nastává při zhoršení světelných podmínek. Fotoaparáty se totiž v tu chvíli stávají kvůli viditelnému zrnění téměř nepoužitelné. Stačí přitom jen relativně malé přítmí a focení je zkrátka konec. Právě v tuto chvíli se sami sebe zeptáte, zda tedy bylo vůbec nutné dávat na iPod vyčnívající fotoaparát, když jste na něj schopni fotit jen ve světle a to navíc spíš průměrně.  Pár ilustračních fotek si můžete prohlédnout v galerii na boku. 

Výdrž

Na úplný závěr v krátkosti zhodnotím výdrž baterie. Apple na svých stránkách uvádí výdrž až 40 hodin při poslechu hudby a až 8 hodin při přehrávání videa, což mohu z vlastní zkušenosti potvrdit. Jak při poslechu, tak při přehrávání videa iPod totiž skutečně drží. Pokud na něm však spustíte nějakou náročnější hru, smířit se musíte s výdrží o poznání nižší – řádově zhruba 6 hodin. Nabízí se však otázka, zda jste vůbec schopni vydržet hrát celých šest hodin mobilní hru a zdá vás dřív než docházející baterie nezačne štvát spíš rozpálené hliníkové šasi. 

Resumé

Není pro každého

Přiznám se, že jsem mi smysl iPodu touch dlouhé roky ucházel a tak úplně jsem jej nenašel ani při testování v posledních týdnech. Stále totiž vnímám tento produkt jako cosi nemastného neslaného, co lze velmi jednoduše nahradit tunou jiných zařízení – ať už iPhonem, iPadem či Macem. Ano, cena je sice velmi zajímavá, avšak dostanete za ní zařízení s kompromisy. Není tedy lepší připlatit si za něco lepšího? Pro mě ano, ale věřím, že pro určitou skupinu uživatelů ne. Věřím tomu, že iPod může být skvělým pomocníkem například pro lidi, kteří zkrátka nepotřebují chytrý telefon, ale rádi by měli stále při ruce kvalitní hudební přehrávač či elektronický diář. Též věřím tomu, že pro mnohé je zkrátka daleko komfortnější mít ke svým reproduktorům neustále připojený iPod, nežli k nim vždy připojovat iPhone a de facto jej tak znepoužitelnit pro jinou činnost. A stejně tak věřím tomu, že kdo Applu nevěří a chce do jeho světa nakouknout jen zlehka, právě na tento produkt se dívá jako na jeden z prvních. Pokud tedy patříte do jedné z těchto skupin i vy, či jste snad ve skupině zcela jiné, avšak s též opodstatnitelným zájmem o iPod touch, nejspíš se vám bude tento produkt líbit. Pro mě a mi podobné uživatele ale podobné zařízení postrádá smysl, jelikož se jedná o jakýsi kompromis plný kompromisů. Jedná se totiž zkrátka o osekaný iPhone.

iPod touch (2019) na zidli ze shora

Dnes nejčtenější

.