Zavřít reklamu

Mysleli jste si, že čínské společnosti v čele s Xiaomi kopírují jen iPhony, iPady a popřípadě MacBooky? Chyba lávky. Společnost Huami, kterou vlastní Xiaomi, se totiž nyní vytasila s velmi zajímavou kopií Apple Watch Series 4. A když říkáme zajímavou, myslíme tím skutečně zajímavou – kopírování totiž neunikl ani software či částečně název. 

Nové hodinky z dílny Huami se jmenují Amazfit GTS, což se na první pohled příliš Apple Watch Series 4 nepodobá. To však jen díky tomu, že GTS značí zkratku a nikoliv jen spleť různých písmen. A co tato zkratka znamená? Nic jiného než Get The Series 4. Společnost však zřejmě razí heslo: “Co oči nevidí, to srdce nebolí”. To však jen v případě názvu. Z hlediska zpracování je totiž už na první pohled jasné, že se výrazně inspirují právě u Apple Watch Series 4. Tvar, hliníkové tělo, spodní senzory pro měření tepové frekvence, ale třeba i poměr displeje k tělu spolu s úzkými rámečky se zkrátka skutečně velmi podobá vloni představeným Apple Watch Series 4. Když pak hodinky zapnete, nelze si nevšimnout ciferníků výrazně inspirovaných právě těmi z dílny Applu, či ovládacího centra vytažitelného ze spodní strany displeje. Hodinkám však zcela chybí boční podlouhlé tlačítko pro spuštění multitaskingu (který zřejmě na hodinkách ani nebude) či senzor EKG v digitální korunce. Otázka však je, zda bude absence těchto prvků lidem, kteří raději sáhnou po této kopii vůbec vadit. Tím spíš, když i díky této absenci zvládnou hodinky až 14 dní plného provozu a budou se prodávat za v přepočtu 2800 korun. 

Odvaha Xiaomi a potažmo i ostatních čínských společností, které se nebojí kopírovat konkurenci, je skutečně neuvěřitelná. Na druhou stranu je však nutné podotknout, že proti nim Apple i přestože je mnohdy zcela evidentní, že jeho produkty kopírují, před soud téměř nikdy nehoní. Soudní tahanice by totiž byla zkrátka a jednoduše tak dlouhá a komplikovaná, že se mu tento krok ani nevyplatí. Na druhou stranu, pokud budou výrobci jeho produkty napodobovat čím dál přesněji, je možné, že i tuto strategii nakonec přehodnotí a do boje proti nim se vrhne.

Dnes nejčtenější

.