Zavřít reklamu

Rozdílů mezi platformami iOS a Android je nespočet a každý z nich má své zastánce či kritiky. Jedna z největších výhod mobilního operačního systému od Applu je dlouhodobá podpora pro jejich zařízení. Tedy něco, co ještě před několika lety nebylo tak běžné. Nyní v tom Apple exceluje a jak se zdá, na této strategii se v dohledné době nic měnit nebude.

Pokud se na délku podpory jednotlivých verzí iOS podíváme chronologicky, relativně slušně na tom začal Apple být až od verze iOS 3, která se ve finále dostala na tři generace iPhonů a to původní iPhone, iPhone 3G a iPhone 3GS. Tříletý cyklus podpory se udržel ještě v nadcházejících dvou verzích iOS a až s příchodem iOS 6 Apple podporu prodloužil na čtyři generace produktů – od iPhonu 3GS po iPhone 5. Velmi podobně na tom byl i iOS 7 a iOS 8.

ios compatibility

iOS 9 šel v tomto ohledu ještě o krok dál a tento systém nakonec podporovalo rovnou šest generací iPhonů a z pohledu Applu šlo o první dlouhodobě fungující systém, který měli k dispozici zákazníci i s několik let starými produkty. Tu samou strategii Apple udržel i u iOS 11 a v případě současného iOS 12 je to ještě lepší. Momentální systém iOS je možné nainstalovat na devět různých generací iPhonů, které se táhnou zpět až do roku 2013. Nadcházející iterace iOS s číslovkou 13 na tom nebude o moc hůře, byť celkový počet podporovaných zařízení o něco málo klesne.

Takto iOS 13 vypadá: 

Nejnovější verzi iOS, kterou Apple představil minulý týden na konferenci WWDC, si nainstaluje každý uživatel s iPhonem 6S/SE a novějším. Podpora tak půjde až čtyři roky zpět s tím, že iPhone 6 o možnost kompatibility přišel kvůli malé velikosti operační paměti. I tak je však podpora čtyři roky starého produktu něco, co mohou uživatelé telefonů konkurenční platformy Android jen závidět. Ano, i zde se situace v posledních letech lepší, na úroveň Applu však stále zdaleka nedosahuje. U vlajkových lodí je podpora obvykle dvouletá, u levnějších řad je to ještě horší. Neoficiální podpora je logicky delší, instalace specializovaných ROM však není pro každého a z hlediska uživatelského pohodlí se iOS s Androidem nedá srovnávat.

Vzhledem k tomu, jak se prodeje iPhonů postupně propadají, Apple tuto strategii dlouhodobé podpory rozhodně neopustí, neboť si společnost spočítala, že se jí to vyplatí vzhledem k výnosům z přidružených služeb jako je iCloud, Apple Music a další plánované služby, jež dorazí v průběhu tohoto roku. Ve finále tak z tohoto přístupu těží všichni.

iphones fb

Dnes nejčtenější

.