Zavřít reklamu

30. vývojářská konference Applu v pondělí večer oficiálně odstartovala velkolepou Keynote, na které jsme se dočkali odhalení hned pěti nových operačních systémů a dokonce i Macu Pro s profesionálním displejem. Přestože se nám přímo do San Jose, ve kterém WWDC probíhá, dostat nepodařilo, díky naší spolupráci s vývojářským studiem Synetech vám budeme každý den přinášet postřehy přímo z místa konání. Za Synetech se totiž na WWDC vypravil jejich CTO Daniel Rutkovský. Pojďme se tedy společně podívat, jak hodnotí druhý den tohoto svátku všech jablíčkářů. 

Druhý den WWDC je za námi a byl o poznání méně vyhypovaný než včerejší představování novinek. Dnešek už nebyl o ohromné přednášce pro celý svět od Tima Cooka, ale v centru dění byli vývojáři. Atmosféra byla sice daleko uvolněnější, což ale neznamená, že by nebyly fronty. Ty se tentokrát stály především na merch z akce, který jindy a jinde neseženete. Bez trika, mikiny nebo kšiltovky WWDC se tudíž vrátit nemůžete. Krom toho samozřejmě Apple prodával své produkty (příslušenství jako AirPods, Apple Pencil, nabíječky…) a také láhve na vodu Swell.

Od deváté hodiny začínaly přednášky, které jsou streamované. A také technické „Labs“, kde se mohou vývojáři radit přímo s Apple Inženýry, kterých dneska na WWDC bylo opravdu hodně. Mimochodem, pokud máte i vy nějaký vývojářský dotaz, napište ho do zprávy na Facebookový profil Synetechu a já se na místě můžu zeptat za vás.

Pro zpestření jsme měli možnost jít se podívat také na nově představený Mac Pro, který Apple ukazoval ve speciálním „Studiu“. Jak jsem zmínil ve včerejších dojmech z konference, že jej využijí hlavně zvukaři a střihači, tak tady vše bylo vidět hezky prakticky. Ve „Studiu“ bylo těchto strojů několik a u každého stál zaměstnanec Applu a ukazoval ho v akci, takže nám bylo řečeno i předvedeno, jak se dá nový Mac Pro použít pro mixování hudby pomocí Logic Pro X (konkrétně byla ukazována hudba k filmu How to train your dragon), či jak jej využít při stříhání filmů nebo při práci s fotkami.

A abychom si vše prohlédli pěkně do detailu měl Apple připravené demo, kde jsme mohli pomocí rozšířené reality nahlédnout do samotných útrob Macu Pro i do nového Pro Display XDR, což byla skvělá ukázka využití AR v praxi. Koneckonců, my v Synetechu se téhle technologii věnujeme poměrně dost, takže pro mě tahle virtuální rozborka byla pastvou pro oči hned ze dvou důvodů.

Na konci dne pro nás pak bylo připraveno pivo a hudba přímo před McEnery Convention Center a tím pomalu skončil druhý den WWDC. Mobilnímu vývoji zdar a u dalších dojmů na viděnou.

WWDC FB

Dnes nejčtenější

.