Zavřít reklamu

Součástí pondělního Keynote, kterou Apple zahájil svou každoroční vývojářskou konferenci WWDC, bylo i odhalení ARKitu 3, tedy vylepšené verze jablečné platformy pro rozšířenou realitu. Ta se nyní chlubí spoustou zajímavých vylepšení, které umožní vytvářet daleko propracovanější AR aplikace než bylo možné doposud. Velká vylepšení však s sebou přináší i velká omezení.

Na pódiu v San Jose se Apple sice ARKitu 3 věnovat vcelku podrobně, avšak nezmínil, jaká zařízení jej budou podporovat. A jak se s odstupem času zdá, neoznámení podpory mělo své opodstatnění. Novinky v jablečné AR platformě jsou totiž zřejmě tak výkonnostně náročné, že si je užijí jen majitelé zařízení s čipsety A12 a A12 X – tedy jablíčkáři s iPhony XS, XS Max, XR, iPad Air (2019), iPad mini 5 a iPady Pro 2018. Ostatní mají bohužel smůlu a vychytávky “trojkového” ARKitu jím zůstanou zapovězeny. 

Nutno podotknout, že vylepšení, která ARKit 3 obdržel, jsou skutečně velká a určité výkonnostní omezení se dalo očekávat. Přes iPhone totiž budete nyní schopni například takřka dokonale snímat pohyb člověka před zadní kamerou, který bude moci být například napodobován AR postavou stojící vedle něj, či s AR obsahem komunikovat pomocí přední kamery. Aplikace zaměřené na rozšířenou realitu totiž nově zvládnou využívat zároveň přední i zadní kameru. Výrazného zlepšení se pak dočkala i detekce 3D objektů, díky které bude AR obsah do prostoru ukotven daleko lépe než kdy předtím. 

Zářivá budoucnost? 

Je to právě ARKit, ze kterého by měly v budoucnu těžit chytré brýle z dílny Applu. Na těch podle dostupných informací pracuje již řadu let, avšak kdy přesně dorazí je zatím ve hvězdách. Spekuluje se ale nad tím, že bychom se mohli teoreticky dočkat již příští či popříští rok. Ostatně, dlouhé vyčkávání s podobným produktem by se Applu nemuselo vůbec vyplatit. Svá řešení totiž vyvíjí i konkurenční společnosti, které vidí v tomto odvětví trhu též velký potenciál. Pokud by se některé z nich podařilo Apple předběhnout a svým produktem se na trhu výrazně prosadit, znamenalo by to pro kalifornského giganta skutečnou nepříjemnost.

arkit 3

Dnes nejčtenější

.