Zavřít reklamu

Pokud si myslíte, že trh s kryptoměnami už to „má za sebou“, tak se nejspíše mýlíte. Je veřejně známo, že minulý rok začala společnost Facebook v čele s Markem Zuckerbergem pracovat na nové kryptoměně s názvem GlobalCoin. Nová kryptoměna by měla spatřit světlo světa již v roce 2020 a podle serveru BBC společnost Facebook tento krok konzultovala hned s několika institucemi, mezi které patří například US Treasury, anebo Bank of England.

GlobalCoin by měl být spuštěn ve více, než 10 zemích, a to hned v prvním kvartálu roku 2020. Testování virtuální měny by mělo nastat ještě tento rok, nejspíše v posledním čtvrtletí. Jak už jsem zmínil v úvodu, tak společnost tento krok diskutovala například s guvernérem Bank of England, Markem Carneyem. Konkrétně se s guvernérem setkal sám zakladatel sociální sítě Facebook, Mark Zuckerberg. Na programu diskuze byly hlavně všechny možné rizika a příležitosti, které souvisí se zavedením nové kryptoměny. Facebook dále přemýšlí nad tím, jak zajistit, aby byly převody peněz co možná nejrychlejší. K tomuto by mohl využít společnost Western Union, která se jeví jako nejlevnější a nejrychlejší možnost.

GlobalCoin není první virtuální měnou od Facebooku

Možná si ještě pamatujete na tzv. Facebook Credits, které byly součástí Facebooku od roku 2010 do roku 2012. Pomocí těchto kreditů jste si mohli zakoupit virtuální předměty, například do různých facebookových her, jako byl například známý FarmVille. Právě Facebook Credits byla první virtuální měna, se kterou jste mohli na Facebooku „obchodovat“.

Vzhledem k tomu, že Facebook má v poslední době veliké problémy s udržením osobních dat jeho uživatelů, tak je zavedení nové virtuální měny vcelku riskantní. Těžko říct, zdali budou lidé v tomto ohledu Facebooku vůbec důvěřovat. Stejnou otázku měl na Facebook i výbor US Senate and Banking:

„Jakou ochranu pro osobní údaje uživatelů Facebook v případě spuštění nového platebního systému nabídne?“

Na druhou stranu, Garrick Hileman, výzkumník ekonomické londýnské školy, sdělil, že spuštění GlobalCoinu bude jedna z největších událostí v historii krytoměn. Dále si dovolil srovnat uživatele kryptoměn, kterých je asi 30 miliónů, s uživately Facebooku, kterých je okolo 2,4 miliardy. Samozřejmě se nepředpokládá, že s GlobalCoinem bude obchodovat celý Facebook. Pořád je to ale zajímavé srovnání a je velice těžké si představit, jak by to vypadalo, kdyby doopravdy každý uživatel Facebooku začal GlobalCoin využívat.

globalcoin_fb

Dnes nejčtenější

.