Zavřít reklamu

Google plánuje vydat v následujících týdnech aktualizaci, který umožní uživatelům na platformách iOS i Android automaticky mazat historii prohlížení i polohové údaje. Plány společnosti prozradil její produktový manažer David Monseess tím, že novinka má uživatelům umožnit lepší ochranu soukromí, o které se v poslední době tolik mluví. V nedávné anketě se navíc ukázalo, že Googlu věří v otázce ochrany osobních údajů pouhých 13 % respondentů, patřil k nehorším.

Podle Monseese budou nové automatické ovládací prvky usnadňovat správu dat. Uživatel si tak zvolí časový limit, během něhož chce údaje ukládat, a veškerá starší data budou automaticky smazána. Omezení bude na 3 nebo 18 měsíců, případně limit nastavovat nemusíte, a budou se nadále ukládat všechna data. Automatická funkce bude dostupná v následujících týdnech, a zprvu pravděpodobně umožní mazat historii polohy a data o prohlížení v Google Chrome, později by měly jít mazat také informace související s užíváním aplikací. Nadále bude Google sledovat třeba aktivitu na YouTube. David Monsees dále uvedl, že by uživatelé měli být schopni spravovat svá data tak, jak sami chtějí, a Google jim v tom hodlá maximálně pomáhat.

Nelže Google? Shromažďování dat můžete vypnout sami

Někteří se domnívají, že to je pouze strategický tah Googlu, jak zlepšit svou pověst v očích veřejnosti i zákonodárců, kteří vyjadřují gigantovi nedůvěru. Googlu hrozí v řadě zemí (stejně jako Facebooku) přísnější regulace kvůli shromažďování dat o svých uživatelích. Ta totiž od svého vzniku prodává inzerentům ve velkém, aby mohli s jejich pomocí co nejlépe zacílit reklamu. Pokud chcete, můžete se sami podívat na této stránce, co všechno o vás Google shromažďuje (funguje to v Chromu na PC, telefonu i tabletu). A tady potom můžete sbírání dat zakázat.

 

Sběr informací na webu i v aplikacích tu můžete vypnout současně pro všechna zařízení, na kterých jste s Google účtem přihlášeni. Zároveň tu lze vypnout sledování polohy, takže by vás velký bratr neměl nadále sledovat (ale osobně si myslím, že o vás stejně bude vždy vědět). Google samozřejmě pozastavení nedoporučuje, protože vám nebude schopný nadále zobrazovat pro vás relevantní informace, ale rozhodnutí je na vás.

Google Chrome umožní smazat historii

Dnes nejčtenější

.