Zavřít reklamu

Možná si říkáte, že jsme se v nadpisu asi spletli. Opak je však pravdou. Podle magazínu The Economic Times se iPhone X doopravdy začne vyrábět v indickém Foxconnu. V Evropě a jinde po světě se sice iPhone X přestal oficiálně v prodávat, avšak v Indii to tak nebude. Jedná se o jakousi speciální strategii od Applu, aby došlo k rozšíření trhu i do Indie a dalších východních zemí.

iPhone X:

Jak už jste si na našem magazínu mohli několikrát přečíst, tak prodeje iPhonů v Číně jednoduše nejsou úplně ideální. To samé platí i pro Indii, což je hlavní důvod, proč se jablečná společnost rozhodla pro alternativní strategii. Malé prodeje iPhonů v těchto zemích jsou zapříčiněny především vysokou cenou. iPhone X je například v Indii oproti nové vlajkové lodi od Samsungu – Galaxy S10 Plus – o cca 30 % dražší. V případě iPhonu XS je to dokonce rozdíl téměř 40 %. Vysokých cen je si dokonce vědomý i CEO jablečné společnosti, Tim Cook. Od nové výrobní strategie se očekává, že se na tamním trhu podpoří rozmanitost dostupných produktů.

Jablečná společnost navíc už nějakou dobu usiluje o přesunutí alespoň části své produkce iPhonů pryč z Číny. Jak to tak vypadá, tak tento proces začíná nabírat na obrátkách. Foxconn investoval do své indické pobočky přes 356 milionů dolarů, čímž otevřel vrátka až 25 tisícům novým zaměstnancům. Tímto to ale nekončí, jelikož se Foxconn nechal slyšet, že expanze v Indii bude pokračovat, pokud to bude třeba. Apple se pro výrobu v Indii rozhodl také proto, že si nebude muset tolik dávat pozor na úniky nových produktů a technologií. V minulosti vyráběla iPhony pro indický trh společnost Wistron, konkrétně se jednalo o model iPhone 6S.

iPhone 6 vs iPhone XS:

Společně s přesunem výroby do Indie by se měly zlepšit vztahy s maloobchodními obchody, Indové by se dokonce měli dočkat svého vlastního Apple Storu. Zároveň by mělo dojít ke zlepšení služeb a aplikací speciálně pro Indii. Každopádně tím největším krokem je právě snížení cen. Tím, že Apple bude iPhony (momentálně tedy iPhone X) vyrábět v Indii, tak se zbaví povinnosti platit dopravní clo. Budoucnost zatím předpovídat nedokážeme, je tak velmi těžké určit, zdali se prodeje iPhonů v Indii zlepší.

iPhone fb Unsplash

Dnes nejčtenější

.