Zavřít reklamu

V hlavním městě Francie je od počátku tohoto týdne vidět před světoznámou galerií Louvre nezvyklý jev. Místní proslulá skleněná pyramida slaví výročí svého dokončení a francouzský umělec, používající pseudonym JR, se rozhodl při této příležitosti vytvořit iluzi, budící dojem, že pyramida vystupuje z propasti.

Podívejte se na fotografie pyramidy z webu Reuters:

Působivá optická iluze je výsledkem tři dny trvajících prací, kterých se pod vedením JR účastnilo hned několik stovek dobrovolníků. Trik je viditelný ze střechy muzea, kolemjdoucí si ho ale mohou prohlédnout také na velkých obrazovkách, umístěných ve venkovním prostoru. Není to poprvé, co se JR, přezdívaný někdy také „francouzský Banksy“, pustil do výtvarného díla, souvisejícího se skleněnou pyramidou – před třemi lety například nechal celou stavbu za pomoci iluze zmizet. Svůj současný počin komentuje JR tak, že v něm chtěl poodhalit tajemství pyramidy.

Prosklená pyramida, nacházející se na hlavním nádvoří Paláce Louvre, vyvolala v době svého vystavění před třiceti lety spíše rozpaky. V konzervativním prostředí paláce působila jako futuristické zjevení z jiného světa, veřejnost si ale na neobvyklou stavbu postupem času zvykla a nyní je pyramida jedním ze symbolů francouzské metropole. Autorem pyramidy je newyorský architekt Ieoh Ming Pei.

Přímo u ikonické pyramidy se jistou dobu nacházela také jedna z malobchodních prodejen firmy Apple. Apple Carrousel du Louvre byl historicky prvním francouzským Apple Storem. Svůj provoz ukončila v loňském roce po devíti letech.

Louvre Pyramid fb
Zdroj

Louvre Pyramid fb

Dnes nejčtenější

.