Zavřít reklamu

Když 24. ledna roku 1984 vytáhl Steve Jobs na výročním zasedání akcionářů Applu před zraky publika z tašky nový Macintosh, neuměl si nejspíš nikdo pořádně představit, co všechno bude v dalších letech následovat. Přestože měl první Mac své nesporné mouchy, pomohl vydláždit cestu budoucím revolučním Apple výrobkům.

První Macintosh měl v době svého vydání celkem daleko k cenově dostupnému, perfektně fungujícímu počítači, který by na trhu představoval jednoznačný hit. I přesto si ale první Mac získal srdce laiků, odborníků i novinářů, a do dějin vstoupil s trochou nadsázky jako počítač, který změnil svět. Už když ho Steve Jobs v rámci představování vybaloval na pódiu z tašky, setkal se s nadšeným potleskem. Stejné nadšení sklidila i následná prezentace toho, co všechno Macintosh umí, stejně jako jeho vlastní promluva k divákům.

 

„Mac, který jsme vybudovali v roce 1984, by bez Jobse nebyl tím, čím byl. Například by neměl myš,“ přiznal Jef Raskin v rozhovoru pro knihu Owena W. Linzmayera Apple Confidental 2.0, a dodal, že Jobs na přítomnosti myši opravdu naléhavě trval. Raskin má zase například zásluhu na tom, že celý projekt vůbec odstartoval, stejně jako na tom, že byl počítač pojmenován Macintosh. Zasadil se také o finální podobu macintoshovské myši:“Byly tady třítlačítkové myši a já jsem nestíhal sledovat, které tlačítko je které,“ uvedl, a dodal, že si nakonec uvědomil, co vše by se dalo dělat pouze s jednotlačítkovou myší. „Jen mi trochu trvalo přesvědčit o tom ostatní,“ přiznává.

Byl to také Raskin, kdo navrhl, aby Macintosh byl all-in-one počítačem s bitmapovou grafikou. Podle jeho plánů se měl první Mac začít prodávat kolem Vánoc roku 1981 za 500 dolarů. Macintosh nakonec spatřil světlo světa v lednu 1984 a prodával se za 2495 dolarů. V průběhu vývoje totiž velení Mac projektu převzal Steve Jobs a pustil se do několika změn.

S Macintoshem souvisí také jedna z nejikoničtějších a nejkultovnějších reklam Applu – spot 1984, odvysílaný dva dny po představení počítače v rámci tehdejšího SuperBowlu – ale to je již jiná část historie.

macintosh fb

Dnes nejčtenější

.