Zavřít reklamu

Že se Apple velmi často potýká s různými žalobami jsme si za poslední roky již zvykli. Některé vypadají na první pohled opodstatněně, jiné jsou až k smíchu. Moc často se ale nestává, že by žalobce sám od sebe složil zbraně a žalobu vzal zpět. Přesně takový scénář nastal mezi společností Valencell a Apple, tvrdí technický blog the5krunner, který má k Valencell velmi blízko.

Společnost Valencell, která mnohým zařízením třetích stran poskytuje technologie pro snímání tepové frekvence a jiných biometrických prvků, podala v roce 2016 na Apple žalobu u okresního soudu v Severní Karolíně. V žalobě tvrdila, že Apple porušil čtyři patenty, které se týkají snímání tepové frekvence u hodinek Apple Watch. Dále byl Apple obviněn z klamavých obchodních praktik a porušení smlouvy. Valencell také původně tvrdila, že Apple požadoval technické informace a know-how pod falešnou vyhlídkou na možnou licenční smlouvu pro svou technologii. Apple ale prý nikdy neměl skutečně v úmyslu takovou smlouvu uzavřít.

V neposlední řadě také Valencell uvedla, že už v Cupertinu zřejmě dávno neplatí prohlášení Steva Jobse, že by se Apple styděl ukrást nějaký dobrý nápad. Valencell v žalobním návrhu žádala tučné odškodné. Nicméně blog the5krunner skutečně píše, že spor je již mezi společnostmi zažehnán a celá situace nestojí za komentář. Mohlo tedy dojít k nějaké mimosoudní dohodě nebo si společnost Valencell uvědomila, že v této věci není v právu. Tak či tak, zahlcené právní oddělení Applu má o jednu starost méně.

Podobné spory jsou však pro Apple nic ve srovnání s právní bitvou, kterou vede s Qualcommem takřka po celém světě. Zprvu vcelku nenápadná rozepře, která vznikla kvůli patentovým poplatkům, totiž přerostla ve spor obřích rozměrů, který silně ovlivňuje obě společností. Snad se tedy v dohledné době vyřeší i tento problém a malicherné spory typu spory o porušení patentů patentových trollů budou opět tou nejtěžší prací, kterou bude právní oddělení Applu vykonávat.

soud-fb

Dnes nejčtenější

.