Zavřít reklamu

Pokud se alespoň trochu zabýváte grafickým designem, tak jste si určitě všimli, že font, který Apple používá například ve svých operačních systémech, je naprosto parádní. Oslní vás především svou jednoduchostí a elegancí, navíc k tomu jej můžete najít například na zadní straně iPhonu. Font, který Apple momentálně používá, si vyvinul sám a nese název San Francisco, svým tvarem a stylem vám však může připomínat světoznámý font Helvetica. Když se ale podíváte na srovnání těchto obou fontů, zjistíte, že jsou si v mnohém odlišné.

Font San Francisco jsem osobně několikrát použil jakožto font do prezentace či jako font do grafických prací. Hodit se vám však může i tehdy, pokud jste vývojář a ve svém projektu jej potřebujete. Avšak dávejte si pozor, font je určen jen pro vývojářské účely. Rozhodně byste jej tedy neměli používat pro účely komerční – předpokládám totiž, že byste nechtěli od jedné z největších světových firem dostat žalobu. Pojďme se tedy společně podívat, jak na to.

Kde a jak stáhnout font San Francisco

Nejprve je nutné, abychom se na našem Macu přesunuli na stránku Fonts od Apple – učiníte tak pomocí tohoto odkazu. Poté klikneme na modré tlačítko Download San Francisco Fonts. Font se ihned začne stahovat, samotný DMG balíček má cca 7 MB. Jakmile se soubor dostahuje, tak na něj dvakrát poklikáme. Potvrdíme smluvní podmínky tlačítkem Agree a počkáme, dokud se balíček nerozbalí. Poté se otevře okno, ve kterém se nachází složky k instalaci fontů. K dispozici jsou fonty dva – SF ProSF Compact. SF Pro se používá v macOS a v iOS, kdežto SF Compact, jak už název napovídá, slouží k tomu, aby byl kompaktní – používá se tedy ve watchOS. Na rozdíly mezi oběma fonty se můžete podívat v galerii níže. Vybereme si tedy font, který chceme nainstalovat (klidně oba) a rozklikneme složku s názvem. Zobrazí se seznam fontů, který pomocí klávesové zkratky Command + A označíme a na jednu z označených položek 2x klikneme. Zobrazí se okno s náhledem fontu, kde už pouze stačí stisknout tlačítko Instalovat písmo. Po instalaci se písmo zobrazí v seznamu nainstalovaných písem.

Font San Francisco můžete samozřejmě, jako každý jiný font, po instalaci používat úplně všude. Hodit se může například ve Wordu či v Pages, určitě ho však ale využijete i ve Photoshopu.

Rozdíly ve fontech:

san_francisco_fb

Dnes nejčtenější

.