Zavřít reklamu

Hospodářský rok 2018 pro Apple skončil dnem 29. října. Applu rozhodně nemůžeme zapřít jeho letošní úspěch, o čemž se můžeme přesvědčit například ve výsledcích pro poslední kvartál roku 2018. Applu se během roku 2018 povedlo představit mnoho novinek, jak v podobě nových operačních systémů, tak v podobě nových hardwarových produktů, mezi které patří například trojice nových iPhonů či před pár dny představený MacBook Air společně s iPadem Pro. S koncem koncem roku 2018 Apple také vydal, ostatně jako každý rok, dokument Form 10-K. V tomto dokumentu se nachází jakési „shrnutí“ celého roku. Na jeho 72 stránkový originál se můžete podívat zde, my jsme si však dovolili vám ušetřit práci a vybrat z dokumentu to nejzajímavější a nejdůležitější.

Před pár dny představený iPad Pro si můžete prohlédnout v galerii níže:

O 9000 více zaměstnanců

Na konci roku 2018 se Apple může chlubit až 132 tisíci zaměstnanci. Minulý rok počet zaměstnanců čítal 123 tisíc, což je o 9 tisíc méně, než letos.

Na vývoj a výzkum bylo vyhrazeno přes 14 miliard dolarů

Tento rok Apple na vývoj a výzkum vynaložil přibližně 14,2 miliard dolarů. V minulém roce byla tato částka o 23 % nižší, tedy „pouhých“ 11.5 miliard dolarů. Apple je jednoduše světovým inovátorem a tato čísla to jen potvrzují.

Úspěch ve zpětném odkupu akcií

Apple tento rok pokračuje v programu zpětného odkupu akcií. K datu 20. října 2017 měla společnost Apple 25.333 akcionářů. O rok později, konkrétně k 26. říjnu 2018 se počet akcionářů snížil na 23 712. Na konci hospodářského roku bylo k dispozici 4.754.986 akcií společnosti Apple.

Nižší výdaje pro Genius Bary

Výdaje jablečné společnosti pro Genius Bary se taktéž snížily. V letošním roce Apple vynaložil 4.1 miliardy dolarů za záruční plnění, což je o 0,2 miliardy méně, než minulý rok.

Pokles kapitálových nákladů

Apple očekává, že během roku 2019 využije zhruba 14 miliard ze svého kapitálu. Letošní kapitálové náklady pro Apple činily 16.7 miliard dolarů, tedy téměř o tři miliardy více, než se očekává v příštím roce. Kapitál Apple využívá především pro výrobní zařízení, datová centra, firemní zařízení a maloobchodní prodejny.

Větší kancelářský prostor

K datu 29. září 2018 Apple vlastnil přes 5 tisíc kilometrů čtverečních kancelářských prostor a zároveň měl pronajato dalších 7,5 tisíc kilometrů čtverečních těchto prostor. Pro srovnání, minulý rok vlastnil 4 tisíce kilometrů čtverečních kancelářských prostor a 7 tisíc kilometrů čtverečních měl pronajatých.

Závěr

Letošní čísla jsou zajímavá a lze vidět pokrok prakticky v každém aspektu. Apple je jednoduše světovým inovátorem a každým nově představeným produktem jen potvrzuje, že právě on dominuje trhu nejen s výpočetní technikou. Jsem velice zvědavý, jak se Apple ve svých číslech posune nejen v roce 2019, ale také v dalších letech. Jsou nějaká čísla, která zaujala konkrétně vás? Dejte nám to vědět do komentářů.

apple_nubers_fb

Dnes nejčtenější

.