Zavřít reklamu

Pokud jste aktualizovali na nejnovější macOS 10.14 Mojave, můžete velice jednoduše zjistit, které aplikace využívají například vaši lokaci, kameru či mikrofon. Celý přehled si stačí zobrazit jednoduše v předvolbách vašeho Macu. Pokud se tedy chcete ujistit, že je vše v pořádku a nesleduje vás například nějaká aplikace, tak určitě dočtěte tento návod až do konce. Jak tedy na to?

Jak v macOS Mojave zjistit, které aplikace využívají služby vašeho Macu

Postup je v tomto případě vcelku jednoduchý. Na našem Macu, na kterém běží nejnovější macOS 10.14 Mojave, klikneme v levém horním rohu obrazovky na logo Apple. Z rozbalovacího menu vybereme možnost Předvolby systému… V novém okně vybereme možnost Zabezpečení a soukromí, která se nachází v prvním řádku. Nyní se v horním menu přesuneme do záložky Soukromí. Zde už si pouze v levém menu stačí rozkliknout službu, u které si chceme zkontrolovat, jaké aplikace k ní mají přístup.

Pomocí tohoto nastavení můžete také aplikacím zamezit v používání určitých služeb. Pokud se například rozhodnete pro zkontrolování mikrofonu, tak v levém menu vybereme záložku Mikrofon, a poté v pravé části okna odškrtneme fajfku u aplikace, u které chceme zakázat přístup k mikrofonu. Takto to lze vyřešit například i u kamery, polohových služeb, fotek a dalších.

Je skvělé vědět, že Apple dává možnost svým uživatelům spravovat předvolby svého soukromí. Jednoduše si pomocí tohoto nastavení můžete přesně navolit, které aplikace budou mít přístup k službám právě vašeho Macu. Nevyhovuje vám, že nějaká aplikace má přístup k vaší kameře? V macOS Mojave ho můžete odepřít, je to jednoduché jako facka.

macos_mojave_security_Fb

Dnes nejčtenější

.