Zavřít reklamu

Do redakce se nám dostalo, že poměrně známá česká služba na úkolování v týmuFreelo, má nové mobilní aplikace. Rozhodli jsme se, že se jejich iOS aplikaci podíváme na zub. Trochu si ji osaháme a napíšeme naše postřehy a doporučení z interního používání.

Kluci by se svou aplikací chtěli vymýtit úkoly v e-mailech. A nutno podotknout, že na běžnou agendu a delegování, je opravdu dobrá. Aplikaci stáhnete v AppStoru zdarma a službu můžete dále zdarma používat na dvou projektech v tříčlenném týmu. Pokud potřebujete víc, musíte si vybrat jeden z placených tarifů. Příjemné je, že neplatíte za každého uživatele.

Na první pohled nás zarazilo, že se nejedná o nativní aplikaci, kterou bych na této úrovni očekával, ale jedná se jen o zabalenou webovou verzi. Oceňuji však zpracování. Vše se dá ovládat na klik, vše celkem rychle zobrazuje a použitelnost tak není zlá. Freelo umí nativní notifikace nebo přiložit soubor k úkolu například vyfocením. Je tedy vidět, že to kluci neodflákli a typické případy použití aplikace zvládne bez problémů. Pokud budete začínat rovnou v mobilní aplikaci bez předchozí znalosti webové verze, může pro vás být úvodní rozkoukání náročnější. Časem do sebe ale všechno začne dobře zapadat a zorientujete se.

K čemu se hodí Freelo v redakci jako je ta naše?

Freelo má poměrně dobře zpracovaný systém šablon a checklistů. Díky tomu lze řešit základní procesy a často opakované vícekrokové úkoly. Když u nás začínáme psát článek, máme několik rutinních kroků, na které nechceme zapomenout. Od definice cíle článku, přes revize, až po sdílení na správných místech. To vše zahrnuje spoustu kroků. Ty ve Freelu snadno defingujeme a následně už používáme pořád dokola. Práce tak může plynout skoro „na autopilota“. To nám šetří spoustu času a dodržujeme standard, který jsme si nastavili.

Příjemný je ve Freelu i kalendář, který dokáže dát přehled o tom, kdy který článek vyjde. Snadno se v něm termíny publikace mění tažením myší a jako bonus lze snadno do kalendáře umisťovat úkoly, které ještě termín nemají. Uznáváme, že to je opravdu chytré řešení pro hromadné přiřazování termínů.

Za zmínku stojí i integrovaný Timetracking. Tedy měření času, který každý z nás věnuje psaním článku nebo související práci. Stačí u každého úkolu ťuknout na Start/Stop. Používá se stejně příjemně jako populární Toggl. Časové výkazy se dají dokonce dále fakturovat (nebo označovat jako vyfakturované), sledovat stanovené rozpočty a další věci. To větší týmy rozhodně ocení.

Kromě úkolů se ve Freelu dají psát i poznámky či dokumenty. Ty jsou však velmi omezené, takže pro psaní článků bychom rozhodně zůstali u ověřených Google dokumentů. Jako doplňkový prostor pro sběr materiálů, odkazů nebo podkladů jsou ale poznámky fajn. Příjemná pro mě byla také možnost hvězdičkovat si úkoly. Tedy zařazení úkolu do „Mých priorit“. Tento seznam mám pak na očích hned na Dashboardu. Díky tomu se nemusím rozptylovat všemi úkoly z projektů, ale soustředím se pouze na tento „shortlist“.

Abych však jen nechválil pokusil jsem se do následujících bodů sepsat i pár mínusů, které by mohly některé z vás od používání appky odradit. Zároveň se ale samozřejmě sluší vyzdvihnout některé plusy, které též naleznete v přehledných bodech níže.

Plusy

  •         Česká, Slovenská a Anglická lokalizace
  •         Pricing není podle počtu uživatelů
  •         Podpora pro procesy a šablony
  •         Integrovaný Timetracking

Mínusy

  •         Aplikace není nativní
  •         Zatím chybí více napojení na různé služby
  •         Aplikace nefunguje offline

Na prostředí aplikace se můžete mrknout v tomto krátkém videu:

Závěr

Aplikace dobře poslouží všem stávajícím uživatelům Freela. Pokud hledáte jen něco na osobní produktivitu, asi bych se podíval jinde. Pokud ale komunikujete a delegujete pravidelně práci v týmu, můžeme Freelo s klidem doporučit. Plno práce zadáte a vykomunikujete na počítači. Na mobilu si potom omrknete notifikace, rychle odpovíte nebo jen zadáte úkol.

[appbox appstore id1367857997]

GKoEAZfw 2

Dnes nejčtenější

.