Zavřít reklamu

Steva Jobse zná téměř každý jako spoluzakladatele společnosti Apple. Velkou měrou se podílel na vzniku revolučních zařízení iPhone a iPad i mnoha dalších. A ačkoliv Steve Jobs zemřel už před téměř sedmi lety, Apple je stále považován za „jeho“ společnost. A té se, po všech vzestupech a pádech, nedávno podařilo dosáhnout na další milník – překonala totiž hranici tržní hodnoty 1 bilionu dolarů. Pojďme se při té příležitosti podívat na 15 zajímavých faktů o dětství a dospívání, jehož produkty používají denně miliony lidí.

Za svůj život představil světu spoustu úžasných produktů:

15. Jobs byl nechtěným dítětem

Steve Jobs nebyl plánovaným či očekávaným dítětem. Jeho biologickou matkou byla Joanne Schiebleová, žena z venkovnské rodiny německého původu bydlící ve Wisconsinu. Joanne s rodinou byli oddaní katolíci a její otec byl velmi přísný v otázce vztahů s nekatolíky. Její vztah s Abdulfattahem „Johnem“ Jandalihem, muslimským učitelem ze Sýrie, tak opravdu nebyl přijat nijak kladně.

V létě roku 1954 Joanne doprovázela Abdulfattaha do města Homs v Sýrii a dva měsíce poté se vrátila těhotná. Oběma bylo teprve 23 let a rozhodli se, že ještě nejsou připraveni na manželství. Navíc v té době Joannin otec umíral a prohlásil, že se jí zřekne, pokud se s Abdulfattahem ožení. Vzhledem k tomu, že potrat nebyl v malé katolické komunitě možný, vydala že Joanne do San Francisca. Tam se o ni postaral doktor, který se zaměřoval na svobodné matky a pomáhal jim s porodem i následnými záležitostmi kolem adopce.

14. Steve byl adoptován

Brzy poté, co Joanne Steva porodila, byl předán k adopci. Ujali se ho Clara a Paul Jobsovi. Oba zoufale toužili po vlastním dítěti, ovšem kvůli tomu, že Clara už vlastní mít nemohla, rozhodli se pro adopci. Stalo se tak po devíti letech jejich manželství v roce 1955. Adoptovali tedy Joannina syna a pojmenovali ho Steven Paul Jobs.

Za zmínku stojí také to, že Joanna a Abdulfattah se nakonec oženili. Stalo se tak o rok později a měli spolu další dítě. Monu, která se stala slavnou spisovatelkou.

13. Nechybělo mnoho a Clara a Paul se adoptivními rodiči nestali

Vzhledem k tomu, ze Joanna chtěla, aby její dítě adoptovali vysokoškolsky vzdělaní lidé, prvními kandidáty pro doktora byl jeden právník se svou ženou. Ale ti po Stevově narození změnili názor a rozhodli že, že nakonec chtějí dívku. Tím pádem mohl být Steve adoptován Clare a Paulem. Paul měl nedokončené vysokoškolské vzdělaní a velmi se zajímal o mechaniku a jeho žena byla účetní. To znamená, že rozhodně nebyli párem, který si Joanne pro své dítě přála. Týdny tedy odmítala podepsat dokumenty o adopci. Názor změnila poté, co Jobsovi slíbili založit spořící účet, který v budoucnu Stevovi zaplatí studium vysoké školy.

12. Jeho výchova nebyla vůbec snadná

„Bitva“ o adoptování Steva byla velmi náročná a Jobsovi byli opravdu unaveni neustálým bojem o to, aby udrželi Steva u sebe. Zahrnovalo to návštěvy ze soudu a přesvědčování Joanny, že jsou těmi pravými rodiči a udělají pro Steva cokoliv, včetně zajištění vysokoškolského vzdělání.

Clara později řekla, že se bála začít Steva milovat v prvních šesti měsících, kdy jim byl svěřen. Bylo by to totiž pro ni neskutečně těžké, pokud by jim Steva vzali. I poté, co „souboj“ o něho vyhráli a byl jim přidělen, v nich stále přetrvával strach. Navíc jeho výchova nebyla vůbec snadná a v jeho dvou letech Clara přemýšlela, zda nebyla chyba, že ho adoptovali. Někdy si dokonce přála, aby ho mohla vrátit.

11. I ve škole s ním byly problémy

Steve byl ve škole opravdu potížista. Nudil se a výuka ho neuspokojovala, tak vymýšlel různé lumpárny. Už od mala ho Paul učil elektronice a Clara ho naučila číst dříve, než nastoupil do školy. Steve později prohlásil, že základní škola byla pro něho těžká, protože jediné, co chtěl dělat, bylo číst knihy a chytat motýli.

Brzy se Steve spřátelil s Rickem Farentinem. A jejich společná zábava? Dělat vylomeniny. Například jednou se jim podařilo všem ve škole změnit jejich kombinaci na zámcích na kola. Jindy dali učitelům do stolů petardy. Oba byli velmi často suspendováni a rozděleni do jiných tříd, aby jim bylo zabráněno trávit spolu čas a vymýšlet další podobné věci.

10. Steve byl podplácen, aby se učil

Nebýt učitelky čtvrtého stupně, Imogene Teddy Hillové, kdo ví, jak by Steve ve škole dopadl. Trvalo ji pouze měsíc, než přišla na to, jak s ním pracovat a vzbudit v něm vášeň po poznání. Platila mu totiž 5 dolarů z vlastních peněz vždy, když dokončil dané cvičení. Dost často mu také kupovala výukové soupravy pro různé projekty, jako například postavení vlastní kamery. Není tedy překvapením, že ji měl Steve velmi rád. Později tvrdil, že toto období jeho života bylo opravdu skvělé a že se v tomto školním roce naučil víc, než za celý život. A když víme, jaký Steve byl, jedná se opravdu o velký kompliment.

9. Ve škole vynikal natolik, že měl přeskočit dva ročníky

A právě díky Imogene Hillové a jejím metodám se stal Steve jedním z nejlepších studentů ve své třídě. Jeho výsledky ve školních testech byly tak vysoké, že byly na úrovni druhého stupně střední školy. Škola tedy navrhovala, aby přeskočil dva stupně, aby ho studium i nadále bavilo a nenudil se. Podle jeho rodičů však nešlo o dobrý nápad, souhlasili však s přeskočením jednoho stupně. Tím pádem byl přijat na střední školu Crittenden. Bohužel se však nejednalo o správný krok, protože Steve nedokázal zapadnout mezi ostatní starší studenty a ti se mu neustále vysmívali.

Tak co, kolik faktů o dětství Steva Jobse jste věděli? Doufáme, že vás článek na toto téma zaujal a jste odhalování podobných tajemství nakloněni i do dalších dní. Druhý díl těchto faktů totiž vyjde již během zítřejšího dne a je též napěchovaný zajímavostmi ze Stevova dětství až k prasknutí.

jobs skola

Dnes nejčtenější

.