Zavřít reklamu

Phishing je známá podvodná technika, která je využívána k získání osobních údajů uživatelů. Může jít o hesla, rodná čísla, čísla kreditních karet a podobně. Podobných pokusů o získání údajů uživatelů Applu tu už bylo mnoho. Například v únoru letošního roku se podvodníci pokoušeli dostat údaje skrze email uživatelům ohledně App Storu. Email, který se tvářil jako od Applu, nabádal k obnovení předplatného určité aplikace v iOS. Díky vysoké ceně však mnoho uživatelů raději kliknulo na zrušení předplatného. Poté se jim otevřelo okno, které žádalo například o zadání Apple ID, údajů ke kreditní kartě či dalších soukromých informací.

Nyní podvodníci zkoušejí velmi podobnou metodu. Zákazníkům zašlou email s „důležitým upozorněním“ ohledně jejich iCloudu. Po kliknutí na odkaz se zobrazí falešná webová stránka a vyskočí dialogové okno s nabádáním, aby uživatel zavolal na linku AppleCare. Po zavolání na číslo se operátor, coby člen týmu podpory Applu, snaží shromažďovat vaše osobní údaje.

Jde tedy o zcela nový způsob phishingu, kdy uživatelé sami dobrovolně zavolají na neznámou linku s vědomím, že volají na oficiální podporu Applu. Pokud nejsou dostatečně obezřetní, mohou tak slovně prozradit veškeré své údaje k účtu a zadělat si tak na velké problémy. Pro uživatele, kteří nejsou s těmito technikami obeznámeni, se může jednat o velkou hrozbu. Především proto, že email i webové stránky vypadají celkem důvěryhodně, takže mnoho uživatelů na zobrazené číslo skutečně zavolá.

Portál Engadget se tedy obrátil na Apple, aby se k tomuto problému vyjádřil. Odpovědí jim bylo zaslání dvou internetových stránek, na kterých je uveden postup, jak rozeznat phishingové emaily a hovory a také návod pro správu soukromí. V dnešní době je potřeba být opravdu na pozoru a chránit si svá data a osobní údaje, protože by mohly být zneužity mnoha různými podvody.

apple phishing

Dnes nejčtenější

.