Zavřít reklamu

Fotoaparáty iPhonů jsou celosvětově považovány za jedny z nejlepších, které můžete v mobilních telefonech vůbec dostat. Když k nim navíc připojíte přídavné objektivy uznávaných výrobců, můžete zachytit skutečně parádní záběry, které se hned tak nevidí. Co když se ale objektiv nepodaří na iPhone usadit zcela ideálně, vy si toho při fotografování nevšimnete a fotky, které vypadaly na první pohled jako takřka dokonalé, najednou již tak dokonalé kvůli špatně upevněnému objektivu nejsou?

Přesně tyto problémy by mohl Apple v budoucnu alespoň podle svého nového patentu vymýtit. Podle patentové přihlášky totiž koketuje s myšlenkou výrazného upravení svého fotoaparátu jak po stránce hardwarové, tak po stránce softwarové, díky čemuž by měl být pro přidávání objektivů daleko přívětivější. Jinými slovy – pokud byste objektiv nasadili špatně, iPhone či iPad by si toho měl přes fotoaparát všimnout a patřičně vše upravit tak, aby fotografie pořízené přes objektiv byly dokonalé.

Celý patent je popsán opravdu složitě a je založen na spoustě technologiích, které by mezi sebou různě kooperovaly. Poměrně zajímavé je ale například fyzické naklánění kamery, kterým by se například opravilo umístění přídavného objektivu nakřivo. K tomu by dal povel software fotoaparátu, který by mohl být teoreticky spárován přímo s objektivem, díky čemuž by mohly být veškeré operace zlepšující kvalitu fotek při focení přes přídavný objektiv ještě přesnější. 

Ačkoliv zní celkově myšlenka takovéhoto vylepšení fotoaparátu velmi zajímavě a všechny fotografy využívající přídavné objektivy by potěšila, její realizace je samozřejmě ještě velmi daleko. Jak už jsem totiž psal výše, jedná se o pouhý patent, kterých si technologické společnosti registrují ročně obrovské množství a jen zlomek z nich spatří světlo světa. 

fotoaparat objektiv

Dnes nejčtenější

.