Zavřít reklamu

Na začátku minulého týdne jsme vás informovali o zaměstnanci Applu, který ze společnosti ukradl data z projektu Titan, na kterém pracoval. Tento projekt zaštiťoval vývoj autonomního automobilu, který však nakonec Apple odpískal a vrhl se na vývoj samotného softwaru pro autořízení. Žaloba, která se na tohoto hříšníka octla před soudem, odhaluje o tomto projektu spoustu velmi zajímavých věcí, které nám jej výrazně přiblíží.

Žádný malý projekt

Apple bral podle všeho vývoj vlastního autonomního automobilu skutečně velmi vážně. Jak jinak si totiž vysvětlit, že na něm pracovalo zhruba pět tisíc zaměstnanců? Jen pro pořádek, v Applu pracuje na plný úvazek asi 135 tisíc zaměstnanců po celém světě. Zajímavé je i to, že se týmy pracující na tomto projektu rozrostli z jednoho tisíce odborníků na úctyhodných pět tisíc během pouhých dvou let. Pokroky tak Apple u projektu nejspíš skutečně zaznamenával. Alespoň to tedy naznačují soudní dokumenty.

Projekt v plenkách? Spíš ne

To, že se Applu ve vývoji projektu, nejspíš vcelku solidně dařilo, naznačuje i stažení údajně velkého množství informací z důvěrných databází Applu hříšným zaměstnancem. Jinými slovy, poznatků, které se mohly do budoucna hodit a které mohly potenciální automobil posunout na velmi zajímavou úroveň. Možná i proto hrozí zaměstnanci skutečně vysoká pokuta a řada let za mřížemi. Je totiž vcelku pravděpodobné, že pokud by nebyly jím ukradené informace skutečně důležité, tresty by mohly být mírnější. 

Mohl by interiér auta od Applu vypadat nějak takto?:

Každý na svém písečku

Pracovníci, kteří se na projektu Titan podíleli, byli podle všeho rozděleni do mnoha týmů, které měly přístup jen do určitých částí databáze. Tato strategie však není v Applu ničím zcela neobvyklým. Již několikrát jsme totiž o tom, že se Apple snaží týmy pracující na jednom projektu svým způsobem rozštěpit, aby neměli pracovníci o celku, na kterém pracují, detailní přehled, slyšeli. Dalo by se tedy říci, že pracovníci věděli či minimálně tušili, na co by se dal jimi vyvíjený projekt použít, ale to bylo víceméně jediné, co detailně o chystaném projektu věděli. Mohli tak například vědět o tom, že pracují na systému pro autonomní řízení, ale nevěděli, že Apple chystá své auto či naopak. 

Pokračování pod pokličkou

Přestože vývoj vlastního auta údajně skončil, být by to tak vůbec nemuselo. Svědčí o tom jak vysoká míra utajování a s ní související tvrdý postih pro hříšného zaměstnance, tak i neustálá snaha Applu přivést do společnosti další a další odborníky, které by právě u tohoto projektu mohli pomoci. Vzpomeňme například na nedávné přetažení jednoho z předních inženýrů společnosti Waymo. Když navíc prohledáte internet a naleznete na něm nabídky pracovních pozic v Applu, mnoho z nich je právě spojeno s robotikou, umělou inteligencí a autonomními systémy, které jsou právě pro tento projekt klíčové. A kdo ví, třeba v garážích Applu skutečně vzniká celé auto, jen nám o něm zatím Apple nechce říci.

Upgrade Apple Map přichází právě kvůli autu

Mapy od Applu považuje mnoho lidí za velký přešlap, kterého se měl jednoznačně vyvarovat. Přesto to však vypadá, že by se mohlo blýskat na lepší čas. Apple je má totiž v plánu výrazně předělat, díky čemuž by měly být daleko spolehlivější a přesnější. Proč se ale do upgradu vůbec pouští, když jsou na trhu mapy, jejichž úroveň je skutečně velmi dobrá a Apple jim bude moci konkurovat za dlouho? Možná právě kvůli svým autonomním autům. Vylepšené mapy a mapové podklady totiž samozřejmě lze využít pro lepší navigování, což je pro autonomní auta nezbytné. Plánované přepracování map nám tak může teoreticky naznačovat, že se projekt Applu dostává do finální fáze. 

Apple-Car-fb-II

Dnes nejčtenější

.