Zavřít reklamu

I když vám možná označení WPA2 nic neříká, určitě jste se s ním už někdy setkali. Pokaždé, když jste vyplňovali heslo pro přihlášení k Wi-Fi, tak právě WPA2 byl protokol pro zabezpečení oné sítě a hesla. Jedná se však o celkem zastaralý standard, který je využíván už 15 let.

Wi-Fi Alliance, která dohlíží nad těmito protokoly, již dříve oznámila vývoj WPA3. Ten by měl zajistit lepší ochranu zařízení připojených přes bezdrátovou síť. Jedno ze zásadních vylepšení ztěžuje práci hackerům, jelikož nyní bude mnohem těžší přijít na heslo tím, že budou zkoušet různé kombinace offline. Nyní hackeři nahráli data z vaší sítě a poté na svém pc offline zkoušeli různé kombinace pro uhodnutí hesla. Tato funkce jim bude znemožněna, protože u WPA3 musí být protokol online při každém pokusu získat heslo. Pokud by přeci jen heslo odhalilo, bude velmi omezen obsah, který uvidí. Nebude mít vůbec přístup ke starším datům, ale pouze k těm, které právě v tu chvílí prochází sítí.  Pro běžné uživatele se však nic nezmění – zadáte heslo tak, jak jste zvyklí a jste připojeni k síti.

Zajímavá bude i funkce Easy Connect, pomocí které jednoduše připojíte zařízení, která nemají displej či tlačítka. Jedná se například o různá čidla, bezpečnostní kamery a podobně. S WPA3 a Easy Connect jednoduše pomocí telefonu naskenujete QR kód, který bude k zařízení přiložen a to se poté spáruje s vaším routerem.

WPA3 se nyní dostává na první zařízení, které jej podporují a postupně tak plně nahradí WPA2. Především se jedná o routery. Je možné, že váš aktuální bude updatován, aby WPA3 podporoval. Pokud ale tuto podporu nedostane, bude potřeba pořídit router nový. A to samé platí i pro všechna zařízení. Dá se však očekávat, že novější telefony, tablety, notebooky a další elektronika dostanou podporu nového protokolu. Jednou z prvních společností, která už potvrdila podporu, je Qualcomm. Ta již začala vyrábět čipy s podporou WPA3.

wi-fi alliance

Dnes nejčtenější

.