Zavřít reklamu

Zkuste si představit, že jste po dlouhém dni v práci nebo ve škole dorazili konečně domů a chystáte se strávit příjemný večer ve společnosti Netflixu. Procházíte nabídku pořadů a nakonec si vyberete ten pravý, který chcete sledovat. Zamysleli jste se někdy nad tím, co všechno vaši volbu ovlivnilo?

I když se to tak nemusí zdát, hraje plakát k filmu významnou roli v tom, zda se rozhodneme snímek nebo seriál zhlédnout. Svůj význam zde má nejenom celkový vzhled a motiv plakátu, ale také font. Design je důležitým faktorem, určujícím způsob, jakým vnímáme hodnotu daného produktu, a výběr správného fontu je důležitým a nezanedbatelným krokem. Určitě jste již někdy slyšeli o psychologii barev – její myšlenka spočívá v tom, že určité barevné odstíny dokáží spustit odpovídající emoční reakci. Stejně tak ale existuje i psychologie fontů, pracující na podobném principu.

Stejně jako se každému z nás pojí jisté asociace s určitými barvami, máme spojené určité reakce i s konkrétními fonty – Comic Sans nám jen stěží bude asociovat existenciální drama nebo umělecký, hlubokomyslný snímek. Tvůrci (nejen) filmových plakátů si těchto asociací jsou velice dobře vědomi a volbě správného fontu věnují náležitou pozornost – odlišný font má totiž moc zcela změnit naše vnímání snímku, jak můžeme vidět na příkladu s Titanicem v galerii tohoto článku.

Každý z fontů byl navržen k jinému účelu. Pro běžné použití většinou sáhneme po klasických fontech, jako je Arial nebo Cambria, existují ale také písma s velice specifickým využitím a jasným cílem ovlivnit představivost, náladu a očekávání diváka. V roce 2006 byla provedena studie, zkoumající rysy, které mají lidé spojené s rozdílnými fonty. Účastníci měli za úkol zhodnotit „osobnost“ dvacítky fontů. Písma, jako je Arial nebo Courier New, byla dotázanými označena jako „stabilní“ a „zralá“, ale také „konformní“ a „bez představivosti“. Fonty, jako Kirsten nebo „legendární“ Comic Sans byly hodnoceny jako „veselé“ a „mazlivé“.

Redakce serveru TheNextWeb vybrala hned padesát nejpopulárnějších pořadů na Netflixu a rozdělila fonty z jejich plakátů za účelem analýzy asociací, spojených s jednotlivými písmy. Fonty byly rozděleny do kategorií Serif, Sans Serif, Decorative, Headline, Handwritten a Modern. Každý z typů písma působil jiným dojmem – patkové písmo působí tradicionalisticky, bezpatkové zase budí minimalistický dojem. Dekorativní fonty byly hodnocené jako zábavné a kreativní, „titulkové“ fonty zase jednoznačně upoutávají pozornost a působí dramaticky, „ručně psané“ fonty mají osobní, ozdobný nádech.

S patkami i bez

U plakátů na Netflixu si můžeme všimnout, že fonty velice dobře vystihují ladění daného pořadu – respektive to, jak si tvůrci přejí, aby byl film či seriál vnímán. U televizních pořadů převažuje dekorativní a patkové písmo, přičemž druhý jmenovaný font se často využívá u seriálů, které mají v divákovi vzbudit nostalgii. Jen málokterý font, použitý na Netflixu, spadá výhradně do jedné jediné kategorie – písmu u pořadu The Crown odpovídá jak kategorii Serif, tak i Headline, a vystihuje dramatické, vážné ladění seriálu. Patkové písmo by mělo naznačovat nejenom nostalgii, ale také autoritu a stabilitu.

Většina plakátů, které v The Next Web zkoumali, ale používá bezpatkové písmo – jednalo se často o fonty, spadající do kategorií Modern, Decorative a Headline. Bezpatkové písmu v plakátu k seriálu Black Mirror naznačuje lehce děsivé ladění celého pořadu, narušení mu ještě více dodává na dramatičnosti.

Headline

Fonty kategorie Headline (titulek, nadpis) používá 34 % vybraných pořadů. Jak již bylo řečeno dříve, nadpisové formátování má především upoutat divákovu pozornost. Tento typ fontu se vyskytuje především u dramat či komediálně laděných dramat, výjimku tvoří komediální seriály, jako je třeba Fuller House. Některé z použitých fontů zároveň spadají také do kategorie Decorative, případně mají dekorativní prvky – příkladem může být Ozark se speciálně vyvedeným písmenem „Z“.

Decorative

Poměrně častý výskyt – 32 % – vykazuje také písmo z kategorie Decorative. Najdeme ho u plakátů k pořadům Glow, Luke Cage nebo třeba Altered Carbon. Tvorba dekorativního fontu vyžaduje o něco větší investici v mnoha směrech, odměnou je ale často jedinečný, osobitý vzhled písma.

Modern

Pořady na Netflixu, na jejichž plakátech se nachází písmo z kategorie Modern, se často točí kolem moderního životního stylu, inovací, ale také třeba kriminality a zločinu. Jedná se často o dynamické pořady, které cílí na moderního, současného diváka, zaměřeného na aktuální trendy – příkladem může být třeba show Chef’s Table, pojednávající o nejinovativnějších kulinářských mistrech současnosti. Překvapivá je i popularita moderních fontů u pořadů, zabývajících se kriminalitou, jako je Narcos, Mindhunter nebo Making a Murderer.

Handwritten

Počet plakátů na Netflixu s „ručně psaným“ fontem je již o něco nižší a většinou se jedná o nepříliš obvyklé, vybočující, nestandardní pořady. Své vlastní, originální písmo s „ručním“ nádechem mají tituly jako Love nebo Big Mouth, stejně jako hrstka pořadů, určená dětem či dospívajícím.

Výběr fontu by se neměl zanedbávat u žádného produktu ani služby. Pro pojišťovnu jen velmi těžko zvolíte hravé, veselé, rozpustilé písmo, které by v tomto kontextu působilo neseriózním dojmem. V oblasti technologie se nabízí dvě hlavní možnosti – moderní, jednoduché, minimalistické písmo, nebo naopak nápadité, „divočejší“ fonty. Při výběru fontu je také dobré se inspirovat aktuálními trendy v daném oboru.

Pečlivé používání fontů k plakátům na Netflixu je jasným důkazem toho, že druh písma má obrovský vliv na emoce diváka. Pokud si dopředu nenastudujeme, čeho se konkrétní pořad týká, jsme odkázáni na vizuální stránku, kterou se film či seriál na Netflixu prezentuje. Psychologie fontů ale není žádná exaktní věda. Font sám o sobě většinou diváka ke sledování vybraného pořadu nenaláká, může ho ale do velké míry ovlivnit. Jak ovlivňují vizuály na Netflixu vás?

netflix-streaming-3-1500x1000

Dnes nejčtenější

.