Zavřít reklamu

Veda a technológia sa v modernom svete šplhajú na vyššiu úroveň stále viac a viac. Vývoj revolučných prístrojov a elektronických zariadení napreduje rapídnym tempom, čo si veľmi dobre uvedomujú aj farmaceutické firmy a lekársky priemysel. V blízkej budúcnosti sa môže stať, že pri bolestiach rôzneho druhu, alebo po vážnom zranení nám doktor namiesto vyčerpávajúcich vyšetrení a tabletiek naordinuje snímač vo forme senzoru, ktorý budeme môcť prehltnúť.

Všetky baktérie, molekuly a chemikálie nachádzajúce sa v našom tele disponujú dôležitými ukazovateľmi o našom zdraví. Vedci preto pracujú na vytváraní snímačov, ktoré môžu využiť tieto informácie čo najjednoduchším spôsobom. Jedná sa o senzory, ktoré možno prehltnúť, aby ste sa vyvarovali črevným alebo žalúdočným problémom, alebo o čipy implantované do ústnej dutiny, ktoré sledujú úroveň cukru, soli a iných látok, ktoré je potrebné pri určitých zdravotných problémoch regulovať. Na projekte sa podieľajú vedci a inžinieri z MIT, ktorí vytvárajú genetické kódy baktérií a následne ich implementujú do formy pilulky s čipom a senzorom.

Tento druh pilulky bol testovaný na ošípaných a podľa štúdie uvedenej v časopise Science boli výsledky viac než pozitívne. Vďaka senzoru, ktorý sa nachádza v rozpustnom obale je možné zistiť a dokonca predísť rôznym problémom a ochoreniam. Táto metóda má veľký potenciál v oblasti liečby invazívnych chorôb, pričom senzor detekuje rad gastrointestinálnych a žalúdočných problémov. Aplikácia podobných senzorov by mohla časom nahradiť nepríjemné procedúry ako je napríklad kolonoskopia.

Predstavte si, že po prehltnutí „senzorovej pilulky“ sa následne pomocou vášho iPhonu pripojíte na čip nachádzajúci sa vo vašom žalúdku a pomocou aplikácie môžete sledovať váš zdravotný stav. Minulý rok bol jeden zo senzorov schválený americkým Úradom pre kontrolu potravín a liekov. Jedná sa o digitálnu pilulku, ktorá dokáže sledovať, či pacienti správne a včasne užívajú svoje predpísané lieky. Tím vedcov z MIT má v pláne testovať tento senzor aj u ľudí, no k tomu je potrebné podrobiť tento zámer ďalším testom a zlepšeniam. Pilulka by podľa informácií mala byť o tretinu menšia ako jej momentálna veľkosť.

Ďalším prototypom je tabletka, ktorá má pomáhať ľuďom s fyzickým zranením. V nedávnej publikácii Nature Electronics boli uverejnené informácie o implementovateľnom senzore, ktorý môže pomôcť s fyzikálnou terapiou. Senzor sa následne rozkladá, takže po ukončení liečby nie je potrebný žiaden chirurgický zákrok. Obdobný snímač, vyrobený z prírodných materiálov o dĺžke tretiny palca by mal byť určený predovšetkým na zranenie šľachy. Tomuto fenoménu sa venuje spoluautorka štúdie Paige Foxová, profesorka rekonštrukčnej chirurgie na Stanfordskej univerzite.

Jeden z najreálnejších projektov, ktorý nemá ďaleko od reálneho spustenia, je chemický snímač slín z dielne Tufts University v Massachusetts. Tento senzor sa aplikuje na povrch zubov a má za úlohu zisťovať prítomnosť alkoholu, glukózy a soli, čo môže dopomôcť k diagnostikovaniu rôznych problémov. Vedci sa pri vývoji tohoto projektu budú snažiť zamerať na vylepšenie senzoru, čo môže užívateľov upozorniť na cukrovku, alebo rakovinu ústnej dutiny.

Aj keď sa spomínané projekty môžu javiť ako Sci-Fi prvky vystrihnuté z futuristických filmov, jedná sa o reálne kroky modernej medicíny. Technológia sa v tejto kategórii angažuje čoraz viac a preto je možné, že sa o niekoľko rokov budeme stretávať s podobnými praktikami na dennej báze.

Senzor

Dnes nejčtenější

.