Zavřít reklamu

John Carmack, známý především pro svou práci na ikonických hrách, jako jsou Quake, Doom a Wolfenstein 3D, na Facebooku zveřejnil své zážitky se Stevem Jobsem. Podělil se o to, jaké to bylo spolupracovat se spoluzakladatelem cupertinské společnosti, a prozradil, jaký názor měl Jobs na hraní her.

Carmack začal s Jobsem spolupracovat ještě v dobách, kdy Jobs působil ve své společnosti NeXT, protože Carmack chtěl na hru Doom napsat „Developed on NeXT computers.“ Jobs první jeho žádost zamítl, ovšem později změnil názor. Sice se na hře Doom nikdy neobjevil štítek s názvem společnosti NeXT, ale Carmack začal spolupracovat s Jobsem na jiných projektech.

Jobs řekl Carmackovi, že nikdy příliš o hrách nepřemýšlel. Carmack byl požádán, aby diskutoval o herních požadavcích s Applem. Jobs byl dobrý v tom, že mluvil s naprostou důvěrou o věcech, které byly prostě špatně.

„Jeho metodou, tedy alespoň se mnou, bylo vysmát se současným možnostem a přimět mě, abych mu to řekl jinak. Mohly být pragmatické, ale ve skutečnosti nemohly být dobré,“ vzpomíná na Jobse Cermack a pokračuje: Často to bylo frustrující, protože dokázal s naprostou jistotou mluvit o věcech, v nichž se prostě mýlil, jako je cena paměti pro grafické karty či velikost šířky pásma v systému, kterou lze využít v rozšíření AltiVec.“  Kvůli povaze Josbe mu však nikdo nechtěl v ničem odporovat.

Přátelský vztah mezi Carmackem a Jobsem se začal hroutit v okamžiku, kdy Jobs požádal Carmacka, aby naplánoval keynote na den, kdy se měl Carmack ženit. Ještě navíc Jobs řekl Carmackovi, že by měl datum své svatby změnit, což Carmack razantně odmítl. I když největší spor nastal po představení iPhonu, a to kvůli tomu, že Carmack nesouhlasil s webovými aplikacemi. Carmack obhajoval nativní aplikace, zatímco Jobs preferoval webové aplikace, což vedlo k obrovskému sporu, který vygradoval natolik, že Carmack mluvil o Jobsovi ne příliš dobře i v médiích.

„Lidé se od nás vzdalovali. Když byl Steve naštvaný, zaměstnanci Applu se mu nechtěli podívat ani do očí. Poté mě jeden z nich ujistil, že Steve oceňuje energický rozhovor. Byl jsem hluboce zklamaný a promluvil jsem pro tisk. Steve to nevěděl.“

Jakmile se Jobs dozvěděl, že o něm Carmack mluvil s médii, upozornil všechny, aby nikdo nedal Carmackovi přístup k ranému iPhone SDK, čímž tohoto vývojáře prakticky vyšachoval. Carmack vyvinul několik dnes už zaniklých iOS her, přičemž jednou z těch posledních byla hra Rage.  

doom apple fb

Dnes nejčtenější

.