Zavřít reklamu

Steve Jobs měl v době, kdy zvažoval otevření řetězce značkových prodejen firmy Apple, již slušnou sbírku známostí ve všech možných oblastech, a neváhal je v případě potřeby požádat o radu. Jedním z lidí, se kterými Jobs konzultoval kroky, týkající se jeho velkolepého plánu, byl i ředitel společnosti Louis Vuitton.

Bernard Arnault, pracující na vedoucí pozici ve světoznámé módní firmě, se v jednom z rozhovorů svěřil s tím, že se na něj kdysi Steve Jobs obrátil a požádal ho o vyjádření názoru k prodejnám Apple. Spoluzakladatel Applu si totiž byl velice dobře vědom toho, jak skvěle fungují prodejny výrobců luxusních značek, a není nic cennějšího, než rada někoho, kdo se v tomto oboru pohybuje. Jobs Arnaulta oslovil počátkem nového tisíciletí. Bernard Arnault v rozhovoru neprozradil konkrétní radu, kterou tehdy Jobsovi posloužil, zjevně se ale nejednalo o nic, co by spoluzakladatele cupertinského giganta nějak odrazilo od jeho záměru.

„Nevím, jestli si na to pamatujete, ale v té době mu všichni říkali, že otevřít prodejnu Apple je čiré bláznovství,“ vzpomíná Arnault. „Pamatuji, že tyto hlasy zazněly například ze společnosti Dell. Evidentně se ale tito skeptici pletli, protože prodejny Apple zaznamenaly obrovský úspěch.“ .

Část úspěchu bezesporu spočívala v tom, že Apple Story ničím nepřipomínaly to, co v té době dělala konkurence. Jobs zvolil pro jablečné značkové prodejny estetiku, typickou pro módní svět, a jako lokaci pro své minimalisticky designované prodejny zvolil ty nejtrendovější části měst. Společnost Apple rovněž sázela na dokonalou prezentaci svých výrobků. Budování a provoz maloobchodních prodejen jablečné společnosti má přísná pravidla a pečlivě promyšlenou strategii, která funguje již mnoho let.

Hrstka historicky prvních Apple Stores byla otevřena v Tysons Corner ve Virginii a v Glendale Galleria v Kalifornii, datem slavnostního otevření byl květen roku 2001. Jak víme, nezůstalo jen u několika málo prodejen. Apple Stores brzy expandovaly i mimo oblast Spojených států a v samotných Státech se staly jedněmi z nejvýnosnějších prodejen. Bernard Arnault se v rozhovoru pro CNBC rovněž svěřil s tím, že vlastnil akcie Applu, a netajil svou lítost nad tím, že je „prodal příliš brzy.“. „Měl jsem si je nechat dodnes,“ uvedl v rozhovoru pro pořad „The Brave Ones“.

Bernard Arnault zdroj Supplied

Dnes nejčtenější

.