Zavřít reklamu

Na konci loňského června spustil Apple svůj vlastní blog věnovaný především strojovému učení a umělé inteligenci, na který čas od času přispěje zajímavým článkem týkajícím se především těchto dvou témat. Díky tomu jsme se tak mohli před nějakým časem dozvědět například to, jak se Apple snaží zdokonalovat svou umělou asistentku Siri. S podobným příspěvkem pak Apple přispěchal i nyní. Tentokrát však zabrouzdal i hlouběji do historie. 

Frázi “Hey Siri” slyšel pravděpodobně prakticky každý majitel iPhonu, který se o jablečné produkty alespoň trochu zajímá. Napadlo vás však, jak vlastně na tuto frázi Apple před lety přišel a proč nezvolil například “Hello Siri” či něco zcela jiného? Odpověď je poměrně jednoduchá. Podle nového příspěvku na blogu zvolili vývojáři tuto frázi jednoduše proto, že se jim zdála velmi přirozená. Když navíc nebylo možné ještě Siri zaktivovat pouhým hlasem a s touto možností teprve koketovali, mnohokrát se prý přistihli při tom, že při manuálním spuštění Siri frázi “Hey Siri” zcela přirozeně vyslovili. Když se tak rozhodovali, jakou frázi pro spuštění asistentky zvolit, vobla byla jasná.

V budoucnu (snad) pozná jen váš hlas

V další části svého příspěvku pak Apple hovoří o tom, že se snaží svou asistentku vylepšit hlavně po stránce rozpoznávání hlasů. Hlavním úkolem je prý nyní Siri dokonale naučit rozpoznat kdo mluví a nikoliv, co říká (to už má totiž zvládnuto poměrně dobře). Díky tomu by se tak mohlo v budoucnu výrazně snížit náhodné aktivování asistentky cizím hlasem, které mnohdy proběhne třeba i při sledování videa na YouTube, kde někdo tuto frázi vysloví. 

K lepšímu rozeznávání osob má Siri napomoci především to, že na ní při její aktivaci uživatelé několikrát promluví. Problém však nastává v situaci, kdy na ní uživatelé při aktivací promlouvají vždy v podobném prostředí. Kvůli tomu si totiž asistentka neosvojí i další možná zabarvení hlasu, což samozřejmě způsobuje určitou chybovost. 

Celý příspěvek od Applu je poměrně dlouhý a některé věci ohledně Siri jsou v něm vysvětleny opravdu do detailu. I díky tomu tak není pochyb o tom, že Apple na své asistentce neustále tvrdě pracuje a snaží se její úroveň srovnat s konkurencí. Právě na jisté pokulhávání Siri si totiž v poslední době mnoho uživatelů stěžuje. Snad tedy Apple toto manko dokáže smazat a ukáže, že je to právě Siri, kdo by měl v tomto odvětví udávat trend. 

siri

Dnes nejčtenější

.