Zavřít reklamu

Dnes je to přesně týden, co ukázal Apple světu svůj nový iPad, který je v pořadí již 6. generací tohoto oblíbeného tabletu. Novinka se sice po vizuální stránce prakticky nezměnila, přinesla však podporu Apple Pencil a velmi zajímavé zvýšení výkonu zajištěné čipem A10 Fusion, který můžeme znát z iPhonů 7 a 7 Plus. I přes relativně málo změn se jej však rozhodli odborníci z iFixit rozebrat a jeho útroby si pěkně detailně prohlédnout. Díky tomu tak můžeme do nového iPadu nahlédnout i my. 

Rozebrání nového iPadu nepřineslo žádná velká překvapení a jen potvrdilo, že opravy prasklého displeje vyjdou jeho nešťastné majitele výrazně levněji než u iPadu Pro. Displej totiž není laminovaný, tudíž jde jeho krycí sklo oddělit a vyměnit za nové bez nutnosti vyměnit celý displej, čímž lze docílit značných úspor. Není to však nic zcela jednoduchého. Jelikož ale dostal stejně řešený displej i loňský iPad 2017, nejedná se o žádné překvapení.

Pokud zapátráme v útrobách nového iPadu po novinkách, objevíme již zmíněný proceosr A10 Fusion a čipy od Broadcomu, díky kterým dostal nový tablet podporu Apple Pencil. Zbytek komponentů je však skutečně stejný jako u loňského modelu. Při sestavování nových iPadů se však v dodavatelských závodech nešetřilo lepidlem, což dělá z iPadu velmi těžko opravitelný produkt. Spousta jeho komponentů je navíc poměrně křehká a jejich možné zlomení cenu za opravu výrazně zvedne. Právě v uchycení vnitřních součástek se tyto iPady od řady Pro částečně liší. V dražší řadě jsou totiž využívány spíše různé zátěžové lišty, díky kterým jsou veškeré součástky uchyceny též velmi pevně. Použití lepidla je ale samozřejmě pro tyto potřeby jednodušší, rychlejší a levnější. 

Podtrženo, sečteno – nový iPad si od iFixit vysloužil opravdu mizerné skóre opravitelnosti, když získal jen 2 body z 10 možných (10 je nejlepší – pozn. red.). Opravy budou sice levnější než tomu je u řady Pro, budou však o poznání složitější a v mnoha ohledech i rizikovější. 

sixth-generation-ipad-pro

Dnes nejčtenější

.