Zavřít reklamu

„Nechtěl bych být v této situaci,“ řekl CEO cupertinské společnosti Tim Cook v rozhovoru pro server Recode. Kara Swisher se totiž zeptala Cooka, co by dělal, kdyby byl momentálně na místě Marka Zuckerberga.

Cook dodal, že Facebook by měl mít samoregulaci, a tím by zabránil skandálu, který se týká toho, že společnost Cambridge Analytica tajně sbírala data 50 milionů uživatelů Facebooku, a potom je využila pro účely politického marketingu. „Domnívám se, že je načase, aby lidé začali hluboce přemýšlet o tom, co se zde dá udělat.“

„Je mi jasné, že jsou zapotřebí nějaké velké změny. Já osobně nejsem velký fanoušek regulace, protože někdy regulace může mít neočekávané důsledky, ale myslím si, že tato situace je tak hrozná a je tak obrovská, že pravděpodobně je zapotřebí nějaká dobře zpracovaná regulace.“

Cook upozornil na silný postoj Applu k ochraně soukromí. Cook v minulosti mnohokrát řekl, že lidé nejsou produktem Applu a Apple si nevydělává peníze tím, že by prodával zákaznické údaje. Apple považuje soukromí za „lidské právo a občanskou svobodu“.

„Pokud bychom zpeněžili své zákazníky, vydělali bychom si spoustu peněz. To by však zákazníci byli našimi produkty. Rozhodli jsme se ale, že to neuděláme. Nechceme narušovat váš osobní život,“ řekl Tim.

Apple podrobně prohlíží každou aplikaci, protože chce vědět, zda skutečně dělá to, co tvrdí, že dělá. „Nechceme porno v našem App Storu. Nechceme nenávistné projevy v našem App Storu.“ Cook také poradil, jak mohou uživatelé chránit své soukromí. Doporučuje, aby si lidé četli zásady ochrany soukromí u každé aplikace a na každé webové stránce, používali soukromý režim při surfování na internetu a blokovali soubory cookie. „Jediný způsob, jak chránit data, je šifrování,“ dodal.

Cook řekl, že je strašné, když si prohlíží webové stránky a pořád ho něco pronásleduje, a to je důvod proč jablečné systémy macOS High Sierra a iOS 11 začaly blokovat sledovací nástroje. „To se mi nelíbí,“ řekl.

Tim Cook bad FB

Zdroj: MacRumors

Dnes nejčtenější

.