Zavřít reklamu

Americká kuriérska služba sa podobne ako korporácie PepsiCo, UPS a Anheuser-Busch stala zákazníkom Tesly. FedEx uzavrel s Teslou obchodnú dohodu na kúpu 20 elektrokamiónov v iniciatíve posunúť zelené technológie na ďalšiu úroveň.

Podľa tlačových správ budú modely Tesla Semi využívané na transport relatívne malých a ľahkých objednávok. Operáciu kamiónov bude mať na starosti odnož firmy – FedEx Freight. Jej riaditeľ  Mike Ducker sa vyjadril, že investovanie do nových vozidiel a záväzok voči Tesle povedie k udržateľnosti a k vylepšovaniu služieb firmy. „FedEx má dlhú históriu na poli inovácií a zlepšovania svojich služieb naprieč celou globálnou sieťou. „Investícia do vozidiel Tesla Semi je súčasťou našej snahy o bezpečnejšie pozemné komunikácie. Takisto je dôležitá redukcia enviromentálneho impaktu,“ prehlásil CEO spoločnosti FedEx Freight.

V prehláseniach korporácie boli vyzdvihnuté fakty, že FedEx sa za uplynulú dekádu snaží aktívne podporovať vývoj čistých technológií. O tom svedčí aj fakt, že za posledných 10 rokov firma ušetrila 158 miliónov galónov paliva využívaním hybridných alebo elektrických motorov. Firma sa týmto zaviazala v boji za lepšie a čistejšie životné prostredie.

Samozrejme, v porovnaní s konkurenčným gigantom UPS, ktorý si objednal 105 vozidiel tohoto typu, FedEx značne zaostáva. Elektrický ťahač Tesla Semi disponuje nulovým vylučovaním emisií a čo sa týka rýchlosti, tak plne naložený zvládne zrýchlenie 0-60 MPH (tedy cca 97 km/h) za 20 sekúnd. Potenciálni zákazníci majú na výber z dvoch jemne sa odlišujúcich modelov. Prvý model disponuje technicky slabšou výbavou, no hlavne kratším dojazdom. Za drahší model je nutné si priplatiť niečo okolo 30-tisíc $, no dojazd sa pohybuje okolo 800 kilometrov, čo je o 300 viac ako pri lacnejšej verzii vozidla.

Poprední členovia jednotlivých korporácií v tom ale majú jasno. V budúcnosti sa zaujíma o ďalšiu spoluprácu aj Pepsi, podľa ktorých je ich objednávka 100 kusov Tesla Semi iba kvapkou v mori. Počet celosvetových korporátnych hráčov, ktorí sa zaradili na listinu užívateľov Tesly čoraz viac stúpa. O ďalšom priebehu vás budeme informovať.

Tesla Semi Truck

Zdroj: teslarati

Dnes nejčtenější

.